Експерт вважає, що бронювання за гроші негативно впливатиме на бізнес / ua.depositphotos.com

Бронювання від мобілізації на основі розміру зарплати або щомісячних відрахувань не є гарною ідеєю, адже створює дискримінацію за майновим станом, а також серйозно тисне на бізнес. Про це заявив громадський діяч, керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок.  

"Я не вважаю, що це (бронювання за гроші – Ред.) гарна ідея. Це неправильний підхід, я виступаю проти такого особисто. Це не зовсім нормальна історія, адже у нас дуже багато працює людей на мінімалці. Це не ті доходи, з яких ти можеш сплатити бронювання, і це дійсно дискримінація відповідно до матеріального стану. Я сумніваюся в тому, що на це піде влада, хоча така ініціатива була", - зауважив експерт. 

Він також підкреслив, що бронювання працівників за щомісячну сплату в бюджет 20 тис. грн створює серйозний тиск на бізнес. 

Відео дня

"Це ненормальна історія з викачування податків з підприємств і дуже серйозний тиск на бізнес загалом. Я не думаю, що на це підуть, і сумніваюся в перспективі такої правки. Всі ці ініціативи спрямовані на збільшення податкових надходжень, але в усі роки незалежності вони призводили до серйозного спротиву. Треба підходити по-іншому – збільшувати базу оподаткування. Не ставки податків, а базу! Завжди, коли говорять про збільшення ставок оподаткування, це не отримує ні схвалення, ні підтримки", - резюмував експерт. 

Нагадаємо, раніше уряд запропонував схему, яка передбачала б бронювання робітників за зарплату у понад 35 тис. грн. Але ця ідея зустріла опір суспільства та хвилю критики, після чого її знали з розгляду як таку, що пропагує ідею "війни для бідних". Натомість у ВР придумали схему бронювання за 20 тисяч на місяць - що фактично так само є "податком на боягузтво", і викликає критику у суспільстві.

У свою чергу військовий аналітик, волонтер Тарас Чмут заявив, що зараз є велика проблема з тим, щоб знайти золоту межу між тим, де ми лишаємо людей в економіці, а де забираємо людей воювати. Адже у Сил оборони іноді зриваються контракти через те, що на потрібному підприємстві виник брак персоналу через мобілізацію.