Петро Черник пояснив небезпеку російського "Цар-потягу" на Донбасі / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Російські окупаційні війська спорудили на Донбасі 30-кілометровий "цар-потяг", який складається з понадо 2 тисяч вагонів. Військовий експерт Петро Черник пояснив, у чому полягає небезпека такого "винаходу". 

"Якщо його приварити до рейок, а все залити бетоном, чи навіть у кожному вагоні зробити вогневе гніздо, то так званий вагонний капонір – це доволі серйозна перешкода. На цю перешкоду доведеться потратити доволі велику кількість снарядів, які й так дефіцитні", – пояснив він "24 каналу". 

Експерт зазначив, що якщо РФ дійсно все забетонувала, дрони з бойовими частинами 5 – 7 кілограмів із перепоною не впораються.

Відео дня

"Якщо розуміти, що один залп HIMARS, тобто 6 ракет, це мільйон доларів – це дуже багато. Це дуже солідні гроші, тому за допомогою HIMARS ми також не роздовбаємо це. Навіть для класичної артилерії це буде доволі серйозна перешкода, тому я б не насміхався над цим явищем. У Росії понад 1 мільйон 200 тисяч вагонів різних класів, калібрів і тому подібне. Це величезна кількість, 30 кілометрів – це багато", – зауважив Черник.

Проте в цьому "цар-потязі" є і практичний момент. Експерт нагадав, що 90% забезпечення окупантів проводиться залізницею, і на тій ділянці є дві гілки. 

"Це може бути своєрідне прикриття наших ударів. В такий спосіб вони вибудовували такий специфічний щит для того, щоб інша частина тої гілки, яка там є поряд, була відносно більше захищена. На мій погляд, оцей варіант має право на життя", – констатував він. 

"Цар-потяг" на Донбасі: що відомо

Нещодавно проект DeepState розповів, що росіяни побудували 30-кілометровий "цар-потяг" на Донбасі. Споруда складається з понад 2 тисяч вагонів, які росіяни могли вкрасти на окупованих територіях. Зазначалося, що "цар-потяг" можна розглядати як окрему лінію оборони.

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що цей "паркан з вагонів" може стати рубежем оборони. Щоб подолати цю перепону, доведеться робити прогалини за допомогою підривів, після чого буде потрібно згортати бойові порядки військ. Це буде знижувати швидкість їх просування і водночас підвищувати уразливість.

Вас також можуть зацікавити новини: