Комплекс Centurion C-RAM / US Army

З початку вторгнення рашисти вже не вперше завдають удари по таким військовим об’єктам, як навчальні полігони, де тренуються наші бійці.

Зокрема під такі удари потрапили Яворівській полігон на Львівщині, полігон у Рівненській області, а днями - навчальний центр "Десна" на Чернігівщині. Через те, що такі пуски здійснюються за сотні кілометрів, єдина можливість їм запобігти - перехоплювати та знищувати ці ракети у повітрі.

Тому все що залишається - посилювати нашу протиповітряну та протиракетну оборону. А доволі ефективним варіантом дієвого захисту від подібних атак може стати комплекс, який і був створений для знищення ракет. Мова йде про комплекс Centurion C-RAM.

Centurion C-RAM

З проблемою захисту армійських баз від обстрілу свого часу зустрілась армія США в Іраку. У 2005 році армія звернулась до зброярів з проханням розробити засіб для перехоплення ракет, артилерійських снарядів та мін. Відповідь була готова вже через пів року у вигляді комплексу Centurion C-RAM.

Пульт управління Centurion C-RAM / US Army

Така швидкість пов’язана з тим, що це сухопутна версія добре відомої та вкрай ефективної системи протиракетної оборони кораблів Phalanx CIWS, яка існує з 70-х років. Все що знадобилось - поставити її на причіп у якому розмістилась сама система та всі необхідні енергоагрегати та пункт керування.

Система швидко довела свою ефективність та через три роки вже було виготовлено 20 систем. За цей час вони успішно відбили 105 атак більшість з яких були з використанням мінометів. Тобто знищувались взагалі малорозмірні швидкісні цілі. Тому не дивно, що згодом замовлення було збільшено ще на 23 системи.

Така ефективність Centurion пояснюється доволі просто - він максимально автоматизований. Оператор може просто увімкнути його і Centurion буде оглядати заданий сектор, виявляти цілі, відкривати вогонь і припиняти стрільбу після того, як вони будуть знищені. У іншому варіанті оператор залишає за собою рішення щодо відкриття вогню. Повний ручний режим - це лише позаштатна опція. 

Комплекс Centurion C-RAM / US Army

Така автоматизація - єдина можливість для комплексу, який був створений для перехоплення протикорабельних ракет. В умовах коли ціна мілісекунди - знищення всього корабля, цілком логічно, що людину із цього процесу усунули.

Можливості Centurion C-RAM

Тобто фактично C-RAM це роботизована швидкострільна турель з M61 Vulcan, яка для наведення на ціль використовує власну радіолокаційну станцію сантиметрового діапазону, а також тепловізор. Це дозволяє системі виявляти цілі, вираховувати їх траєкторію та посилати їй на зустріч сотні снарядів. На практиці це виглядає наступним чином:

Швидкострільність 20-мм шестиствольної автоматичної гармати M61 Vulcan становить 4500 пострілів за хвилину, тобто 75 пострілів за секунду. Цього вистачає, щоб просто розривати повітряні цілі. Ефективна дальність стрільби становить 5,5 км, а гарантована площа, яку він захищає 1,2 кв. км.

Характеристики Centurion C-RAM

  • Головне озброєння: M61 Vulcan
  • Боєприпас: 20х102 мм
  • Скорострільність: 4500 пострілів в хвилину
  • Дальність стрільби: 5,5 км