Мобілізація в Україні 2023 / фото ua.depositphotos.com

24 лютого в Україну вторглися військові сили РФ. Наступного дня Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію в країні, а 15 березня 2022 року було оголошено про запуск другої хвилі мобілізації. Багато українців не можуть розібратися чи буде призов всіх чоловіків під час другої хвилі, і кому потрібно ставати на облік. 

Що таке загальна мобілізація і кого не можуть призвати

Загальна мобілізація - це поповнення Збройних Сил України новими військовослужбовцями по всій території країни. Загальна мобілізація проводиться протягом 90 діб після її оголошення в державі. У такий час мобілізації підлягають всі громадяни (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов'язок. 

Всі громадяни у віці від 18 до 60 років зобов'язані з'явитися за викликом військкомату і стати на облік. Але призвати будуть не всіх, а лише необхідну для ЗСУ кількість солдатів.

Відео дня

Не підлягають мобілізації наступні категорії громадян:

  • визнані непридатними до служби за рішенням медкомісії;
  • чоловіки і жінки, які були на період військових дій заброньовані за органами державної влади;
  • батьки трьох і більше дітей;
  • батьки-одинаки і матері-одиначки;
  • батьки дитини з інвалідністю;
  • опікуни дитини-сироти;
  • народні депутати;
  • опікуни недієздатних осіб.

Загальна мобілізація 2023: вік призовників

Загальній мобілізації підлягають військовозобов'язані особи віком від 18 до 60 років. Однак в першу чергу мобілізують людей з досвідом у військовій справі. 

Чоловіків у віці від 18 до 27 років в першу чергу призвуть в армію. Чоловіки від 27 до 45 років потраплять в штаб, а старше 45 працюватимуть з документами. 

Які є хвилі мобілізації

Закон Верховної Ради "Про мобілізацію" визначає чотири хвилі мобілізації.

  1. Перша хвиля - призвали оперативний резерв - колишніх військовослужбовців, які мали бойовий досвід або служили за контрактом.
  2. Друга хвиля (проходить зараз) - призиваються військовослужбовці, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом.
  3. Третя хвиля - будуть призвані офіцери запасу - військовозобов'язані, які закінчили військові кафедри вузів.
  4. Четверта хвиля - всі жителі країни, які не мають обмежень за віком і станом здоров'я.

Чи будуть військовослужбовці відправлені на передову

Резервісти, які вже проходили військову службу раніше, будуть відразу направлені у військові частини без підготовки. Громадяни України, які не проходили військову службу, спочатку будуть мобілізовані на навчання до центрів ЗСУ. Навчання в залежності від спеціальності займе 7-20 днів.

Якщо вас відправили на передову без підготовки, про це можна повідомити на гарячі лінії 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99.

Особливості мобілізації у 2023 році

В 2023 році в Україні затвердили нові правила військового обліку. Введено кілька змін:

  • на військовий облік почнуть брати із 16 років (раніше було з 17);
  • військовозобов'язані можуть передавати дані військкоматам через "Дію" (але повістки через додаток поки що розсилати не планують);
  • приймати військовозобов'язаного на роботу чи навчання зможуть лише після надання військового квитка або після постановки на військовий облік;
  • центри зайнятості передаватимуть військкоматам інформацію про безробітних військовозобов'язаних;
  • співробітники військкоматів за наявності дозволів зможуть робити подомовий обхід;
  • дипломатичні відомства сприятимуть поверненню в Україну військовозобов'язаних, які виїхали з країни після 24 лютого 2022 року;
  • військовий облік поділили на загальний та спеціальний. До першого відносяться військовозобов'язані, які не мають броні, до спеціального – ті, у яких є бронь.

Чи будуть мобілізовані жінки

Поки жодна жінка без згоди не була призвана на військову службу. Жінки можуть бути призвані, якщо вони перебувають на військовому обліку і якщо спостерігається дефіцит певних спеціальностей у ЗСУ. Поки що такої необхідності немає.

Також у Міноборони розповіли, коли стане обов'язковою мобілізація для жінок-медиків. Українки з медичною спеціальністю не підлягатимуть обов'язковій мобілізації до 2026 року. Поки що жінки можуть служити у ЗСУ як добровольці – нині на фронті воює близько 5 тисяч українок.

Військовий облік для переселенців

Всі чоловіки у віці від 18 до 60 років повинні стати на військовий облік при переїзді з рідного міста за місцем фактичного проживання. Після цього вони можуть бути мобілізовані і надалі направлені в навчальні центри або військові частини.

Чи буде проводиться строкова військова служба на період мобілізації

Строкова військова служба на період загальної мобілізації проводитиметься не буде. Військовослужбовці строкової служби зараз проходять службу в частинах забезпечення і тилових частинах.

Вас також можуть зацікавити новини: