Максим Зеленов і Олексій Чернявський втекли з табору ПВК і переховувалися більше 8 місяців / колаж УНІАН, фото скріншот відео

Колишніх в'язнів Максима Зеленова та Олексія Чернявського, яких у листопаді минулого року завербували до ПВК "Вагнер", разом з іншими найманцями відправили зачищати село під Соледаром на Донеччині.

Командування і сам Пригожин віддавали "вагнерівцям" злочинні накази - закидати гранатами житлові будинки та добивати мирних жінок і дітей. Після чого Максим і Олексій втекли з табору ПВК і переховувалися більше 8 місяців, розповіли вони "Гулагу.Нет".

За словами Максима Зеленова, з 500 ув'язнених, які прибули з ним на фронт, "померли всі". Він розповів, що під час зачистки одного з населених пунктів колишні ув'язнені вбили кілька десятків мирних жителів. 

"Е**шиш всіх. Незалежно від статі. І бабусі були, і дідусі. До п'ятиповерхівки цієї дійшли, ми чоловік 40 вбили, напевно. Це було мирне населення. Ззаду стояли люди в балаклавах, якщо назад підеш, тебе теж уб'ють. Це називалося "обнулення", - розповів Зеленов.

Другий ув'язнений, Олексій Чернявський, розповів, що командири ПВК "Вагнер" шукали тих, хто "готовий вбивати жінок і дітей". 

"Бачив, як в квартиру закинули гранату, і там був дитячий плач. Діти там плакали. Ми зайшли, там жінка була і дитина, треба було добивати. Я особисто не зміг, вийшов звідти. Наказ виконали інші люди з моєї групи, вони вбили тих, хто там плакав. Вони плакали від поранення, просили допомоги, але ті, навпаки, їх добили. Жінці років 35, дівчинці років сім", - розповів Чернявський.

Звірства бійців ПВК "Вагнер" - деталі

Раніше один з командирів "вагнерівського" підрозділу Азамат Улдаров в інтерв'ю зізнався у вбивстві дітей, цивільних людей, зазначивши, що це робив за наказом керівництва, зокрема, і власника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.

Він розповів, що в одному з підвалів Бахмута було десь 300-400 осіб, зокрема, десь 40 дітей. Найманець зазначив, що вони зайшли групою, і жодної людини не випустили, бо була команда на знищення всіх. Він розповідає, що це був підвал великого будинку, дев'ятиповерхівки. Улдаров стверджує, що саме Пригожина наказав вбивати всіх, нікого в полон не брати. При цьому зазначає, що це сталося 18 березня.

Крім того, один з ув'язнених з ПВК - Олексій Савичев - заявив, що в цьому ж місті по-звірячому стратив 10 неповнолітніх.

Вас також можуть зацікавити новини: