Інтенсифікація окупантів на цій ділянці не є сюрпризом / фото Міноборони РФ

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко зазначив, що зараз багато хто задається питанням, що там по Лимано-Куп'янській осі, або як багато хто просто говорить "Сватове".

"Останньою квінтесенцією абсурдизму став черговий кульбіт від діп-стейту, який спочатку цілий шматок в районі сіл Надія-Сергіївка-Твердохлібово-Новоєгорівка відніс до окупованих територій, а потім різко перефарбував у сіру зону", - написав він.

За його словами, інтенсифікація окупантів на цій ділянці не є сюрпризом.

Відео дня

"Ще 12 лютого я намагався пояснити, що наступальні дії РОВ по Лимансько-Куп'янській осі матимуть для них же проблеми. І, наступні місяці нічого не змінилося. Росіяни зараз у вищезгаданому трикутнику застосовують ті сили, які в першій лінії в наступі не зовсім доречні і взагалі, почнемо навіть не з цього", - повідомив експерт.

Коваленко стверджує, що "наступ" окупантів почався не як годиться, з розвідки боїв, а відразу з використанням основним ударних груп, кістяком яких були танкові підрозділи, зокрема 12-й і 13-й ТП 4 тд. 

"Командування РОВ застосувало відразу свої основні сили, щоб продавити оборону СОУ, що формувалася місяцями і показати результат швидкого просування. При цьому, даний прорив був обумовлений і тим, що на поступальні і рівномірні штурми ліній оборони СОУ у РОВ немає ресурсу. Але, продавлювання української оборони для окупантів завершилося тим, що на допомогу танковим полкам стали виводити мотострілків 752-го полку. Тобто, для прориву оборони СОУ не вистачило основного ударного потенціалу і в хід пішли супутні, що залишилися", - додав він.

Коваленко розповів, що тут потенціал у РФ по комплектації і боєздатності кращий у всій зоні бойових дій, але недостатній для масштабного наступу.

"Протягом останніх тижнів, РОВ активізувавши весь свій потенціал, так і не змогли здійснити просування по всій лінії фронту, а лише інтенсифікували атаки по вузьких напрямках, окремих локаціях, з вельми посереднім результатом, при залученні головних сил. Коли рухається така маса сил і засобів, то вона рухається за інерцією, але чи здатна тримати за рахунок інерції темп? Ні. І починає відкочуватися. Це не означає, що руху у РОВ немає, це означає, що вони розгорнули наступ не заради наступу, а території які їм вдасться захопити, утримати вони не зможуть через бездарно витрачається ресурсу", - написав аналітик.

Ситуація на Сватівському напрямку-останні новини

Українські військові спростували заяви Міноборони РФ про окупацію трьох населених пунктів на північному сході, поблизу Куп'янська.

"Ми цього не підтверджуємо. Тактична лінія там особливо не змінилася", - сказав у коментарі CNN речник східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий, відповідаючи на запитання про втрати. За даними ресурсу Deep State, окупанти змогли захопити під свій контроль села Надія, Сергіївка та Новоєгорівка.

Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр зазначила, що Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ на Куп'янському та Лиманському напрямках.