У Бахмуті йдуть запеклі бої / t.me/DPSUkr

Ситуація в Бахмуті незмінно дуже важка, але наразі ЗСУ змогли реалізувати серію успішних контратак, що дозволило повернути під свій контроль позиції на північний захід і північний захід від міста, зазначив OSINT-дослідник Олександр Коваленко.

Але, додав він, поки зарано говорити про якийсь переломний момент. "Нинішні успіхи - це результат важких боїв і продуманих контратак", - підкреслив Коваленко.

Коваленко вважає, що дії ЗСУ націлені на розширення "буфера" безпеки для артерії 0506, а також повернення ЗСУ на "лівий берег" каналу, з контролем відповідних позицій. "Це дозволяє не тільки підвищити безпеку логістики з Часового Яру, а й створити аналогічні прецеденти і для 0504", - пояснив експерт.

Відео дня

У самому місті "вагнерівці" зробили відчайдушну спробу прорватися по вулиці Леваневського в багатоповерхову забудову, написав Коваленко. Бойовики Пригожина мали ситуативний успіх на перехресті Визволителів Донбасу і Леваневського, але без істотного розвитку. Ведеться вогневий вплив по позиціях окупантів, що засіли на вулиці Геологів. 

Основні позиції залишаються під контролем ЗСУ. "Вулиця Чайковського стабільно утримується ЗСУ з буфером безпеки до Корсунського. Не здивуюся якщо буфер скоро розшириться. Перехрестя Ювілейна - Чайковського і визволителів Донбасу - Чайковського - аналогічно", - уточнив Коваленко.

По вулиці Матросова ворог зміг продавити кілька вулиць до Захисників України. Насамперед уздовж вулиць Перемоги, Левченка та Толбухіна. Однак, як зазначив Коваленко, з урахуванням "гойдалок" по вулиці Матросова і подій за містом, це просування може вийти окупантам боком.

Ситуація в Бахмуті та навколо міста - головне

Останніми днями, згідно з підтвердженням від командування і самих бойовиків, окупантам на Бахмутському напрямку відверто не щастить.

Кілька днів тому ватажок "вагнерівців" Євген Пригожин поскаржився на жалюгідне становище окупантів на Бахмутському напрямку. За його словами, 72-а бригада "про*рала три квадратних кілометри", на якому у нього "загинуло близько 500 осіб". Він попередив, що рубежі не вдасться утримати, "якщо фронт посипиться". 

Третя штурмова бригада ЗСУ підтвердила слова Пригожина, зокрема - втрати ворога. 10 травня бійці показали кадри розгрому тієї самої 72-ї бригади РФ. В результаті бою в той день було ліквідовано 13 окупантів, ще 25 загарбників поранено і знищено кілька складів з боєприпасами. 

Російська пропаганда вже істерить, що між підрозділами окупантів нібито сталася "неузгодженість дій". "Вагнер" в той день нібито відійшов з флангу через прорив в іншому місці, а 72-га бригада РФ цього нібито не знала. 

За словами командувача Сухопутними військами Збройних сил України генерал-полковника Олександра Сирського, ворог відступив на окремих ділянках фронту на Бахмутському напрямку до двох кілометрів.

Разом з тим експерти підкреслюють, що поки ні про який контрнаступ мова не йде, але це "непоганий прорив". Головною причиною останніх провалів у росіян Інститут вивчення війни називає перекидання на позиції РФ виснажені підрозділи.

Вас також можуть зацікавити новини: