Наразі є фото лише з двох ракурсів пошкодженого літака /фото t.me/bazabazon

Авіаційний експерт, колишній інженер з випробувань конструкторського бюро "Антонов" Костянтин Криволап прокоментував ураження російського літака Іл-22. Наразі є фото з двох ракурсів, на яких видно пошкодження хвоста.

"Є версія, що нам показували літак, який атакували наші "Буки", на якому ледь не Сєргєй Шойгу літав минулого року. Тому я не знаю, що нам показували, і зважати на це як на серйозну інформацію не можна. Могли показати все що завгодно. Якщо це було дійсно ураження ракетою Patriot, це все схоже, тому що ця ракета призначена для знищення малорозмірних цілей. А-50 та Іл-22 – це літаки, грубо кажучи, в чотири рази більші, ніж винищувач чи гелікоптер. Вони досить великі, а збиваються тою самою ракетою", - пояснив він в інтерв'ю "24 каналу".

Авіаційний експерт пояснив, що ракета вибухає перед зіткненням, утворюючи "хмару уламків" дуже важкого сплаву. Саме вони пронизують фюзеляж з обладнанням.

Відео дня

"Але Іл-22 – це також ресурсна машина. Вона пробита, у дірках, але це потужна, надійна машина, яку таким ураженням не можна так просто взяти і посадити. Я думаю, що уразили А-50, тому що там було пошкодження цього "гриба". Його кріплення з погляду міцності досить складне завдання. Завжди були проблеми з цим "грибом", тому що досить важкий механізм, який його там обертає. Після таких пошкоджень, я думаю, навіть зовнішній вигляд повернути буде дуже важко, а силовий набір порушений дуже серйозно", - вважає Криволап.

ЗСУ пошкодили одразу дві російські "пташки"

15 січня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що наші захисники знищили А-50 та повітряний пункт управління Іл-22.

Пізніше речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що Іл-22 таки зміг долетіти до російського міста Анапа, однак "корито" відновленню не підлягає.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну наші бійці вже ліквідували 331 російський літак. Крім того, знищено 324 гелікоптери загарбників.

Нещодавно стало відомо, що внаслідок збиття російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 14 січня 2024 року було ліквідовано кілька окупантів. Серед них, зокрема, полковник, підполковник та два майори.

Вас також можуть зацікавити новини: