Експерт розповів, чи може Росія поставити в стрій 300 тисяч військових до літа

Військовий експерт і полковник запасу ЗСУ Петро Черник заявив, що він не розділяє точку зору, що до 1 червня Росія поставить у стрій 300 тисяч людей.

В ефірі телемарафону він зазначив, що в російських окупантів є завдання виходити на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей і вони будуть намагатися його реалізувати.

"Мобілізаційний потенціал РФ складає від 1,5 до 3 мільйонів чоловік. Розуміємо, що призовна компонента в них була завжди, бо користуватися автоматом Калашникова вони уміють, а самих автоматів попередня імперія виготовила більше ніж 100 млн. Такої кількості на складах немає, але кілька мільйонів є точно, а патронні і снарядні заводи у них завантажені на 100%, вони й досі залишаються найбільшим виробником і на місяць виробляють десь 130-150 тисяч", - сказав Черник.

Відео дня

Також він нагадав, що російський міністр оборони Сергій Шойгу офіційно оголосив про створення 14 нових дивізій, 16 нових механізованих бригад і сукупно двох загальновійськових армій.

"Якщо зуміють цей людський потенціал наростити, то на осінь можуть вийти десь на показники до 200 тисяч. Я не розділяю точки зору, що до 1 червня вони поставлять у стрій 300 тисяч людей", - зазначив експерт.

Також Черник наголосив, що в Росії є дуже серйозна проблема з відновленням літаків та навчанням льотчиків.

"Проблему найкраще проілюстувати на їхньому найсучаснішому винищувачі- бомбардувальнику Су-34, яких ми знищили щонайменше 30 одиниць або й більше. На початку війни "на крилі" в них було десь у межах 120 машин, але за лютий місяць упало більше десятка таких машин. А за весь попередній рік добудовували всього 6 одиниць", - зазначив експерт. 

За його словами, такі винищувачі як МіГ-29 і Су-27 росіяни взагалі вже будувати не зможуть. При цьому додав, що в росіян є ще певний запас літаків на консервації і вони будуть їх розконсервовувати, доводити до певного ладу і ставити до бою.

"Разом з тим – є ще одна серйозна деталь – це пілотний склад. Підготувати пілота це надскладне завдання. З огляду на загальну інтелектуальну деградацію їхнього воєнного укладу, то це буде доволі непросте завдання", - розповів він.

Мобілізація в РФ - деталі

Президент України Володимир Зеленський сказав, що на 1 червня Росія готує мобілізацію 300 тисяч військових.

Відповідаючи на запитання, скільки цього року осіб планують мобілізувати до української армії після аудиту головнокомандувача Збройних сил Олександра Сирського, Зеленський зазначачив, що півмільйона для мобілізації нам не потрібно, йдеться про меншу кількість.

Вас також можуть зацікавити новини: