Шмід запевняє, що ОБСЄ віддані урегулюванню цієї ситуації і покращенню життя людей / Фото: REUTERS

Генеральний секретар Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Хельга Шмід відзначає важливість дотримання режиму припинення вогню на Донбасі й відведення озброєння.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Шмід сказала на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у Києві.

Вона пояснила, що їй необхідно було відвідати Україну, щоб на власні очі побачити обстановку на лінії зіткнення на Донбасі і зробити оцінку поточної ситуації.

Відео дня

«Для мене це дуже важливо. Тому що під час цієї кризи, яка вже триває багато років, вона має жахливий вплив на життя людей, які живуть у районах, вражених конфліктом. Ситуація з COVID-19 лише ускладнила ці труднощі... На жаль, протягом останніх декількох місяців ми побачили, що там зростає напруга, порушення режиму припинення вогню збільшились. І така ситуація фіксується щодня нашою Спеціальною моніторинговою місією. Я думаю, що це нагадує нам про крихкість ситуації і також про те, що критично важливо дотримуватися режиму припинення вогню і відвести озброєння».

Читайте такожМинулої доби на Донбасі зафіксовано вісім обстрілів: бойовики гатили з гармат та мінометів (відео)Вона запевнила, що в ОБСЄ віддані урегулюванню цієї ситуації і покращенню життя людей.

«Я вважаю, що важливо зміцнити те, що вже наразі було досягнуто. Ми повинні зробити більше», - заявила Шмід.

Також вона наголосила, що треба докласти зусиль, аби на лінії розмежування відкрити більше контрольних пунктів в'їзду-виїзду, провести розмінування територій, розвести сили і засоби та звільнити заручників.

Шмід наголосила, що цього року ОБСЄ та головуюча в організації Швеція повною мірою віддані підтримувати усі зусилля з урегулювання ситуації на Донбасі на основі мінського процесу переговорів у Тристоронній контактній групі і переговорів у нормандському форматі. «Тому що повне виконання Мінських угод... – це єдиний спосіб виходу з кризи», - переконана Шмід.

Генеральний секретар ОБСЄ зазначила, що Спеціальна моніторингова місія стикається з обмеженнями у свободі пересування для доступу до певних територій, але відіграє важливу роль для підтримки діалогу і сприяє встановленню локального режиму припинення вогню для відновлення об'єктів інфраструктури.

Окремо вона сказала, що СММ опосередковано відстежує ситуацію, яка відбувається в окупованому Криму, а також посилає патрулі місії для ознайомлення з ситуацією на пунктах пропуску на адміністративній межі з окупованим півостровом.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Донбасі відстежує порушення режиму припинення вогню, відведення важкого озброєння та встановлення сталого моніторингу ділянки українсько-російського державного кордону, який не контролюється урядом України, а також виведення з території нашої держави всіх іноземних збройних формувань, воєнної техніки та найманців, включаючи роззброєння всіх незаконних груп.

Мандат СММ поширюється на всю територію України, включаючи Автономну республіку Крим та Севастополь.

Вас також можуть зацікавити новини