Путін переконаний, що майже переміг, але на фронті цього не видно / колаж УНІАН, фото REUTERS, wikipedia.org

Останнім часом російські еліти, включно з диктатором Володимиром Путіним випромінюють упевненість в неминучій перемозі над Україною. Ця впевненість грунтується виключно на нерішучості Заходу, а не на фактичній ситуації на фронті, кажуть експерти аналітичного центру Atlantic Council.

Аналітики нагадують, що торік після розгромних поразок в Харківській та Херсонській областях і на тлі вкрай непопулярної мобілізації Путін не наважився проводити традиційну "пряму лінію" з народом. Але цього року він не просто повернувся до звичного формату, але й вихвалявся уявними успіхами.

"Дійсно, армія вторгнення Путіна майже не просувалася протягом 2023 року, і більшу частину року, що минає, провела в обороні. Тим не менш, немає сумнівів у зміні настроїв серед російської еліти порівняно з похмурою перспективою кінця 2022 року. Ця відновлена ​​віра в остаточну перемогу Росії набагато більше завдячує слабкості Заходу, ніж власній військовій могутності Кремля", – кажуть в Atlantic Council.

Відео дня

Експерти зазначають, що російська пропаганда вистрибує зі штанів, розповідаючи про провал українського контрнаступу, але не згадує, що російська армія, попри шалені втрати, так само не має жодних значущих здобутків від початку торішньої мобілізації. А ситуація на морі для Росії взагалі катастрофічна – Чорноморський флот фактично втратив контроль над морем.

З огляду на це єдиною причиною радості в Кремлі є ослаблення рішучості Заходу у підтримці України, чому зокрема сприяла невдача літнього контрнаступу ЗСУ.

"Слабкість Заходу безпосередньо грає на руку Путіну. З моменту провалу її початкової бліцкриг-атаки навесні 2022 року стратегія Росії полягала в тому, щоб пережити Захід, поступово переважаючи Україну. Здається, цей довгостроковий підхід працює. Зараз багато хто в Росії переконаний, що Захід готується покинути Україну, і відверто насолоджуються перспективою історичної перемоги", – пише Atlantic Council.

Експерти цього аналітичного центру висловлюють переконання, що гіпотетична перемога Росії в Україні стала би катастрофою для світового ладу, адже вона б спровокувала і саму Росію, і деякі інші країни на нові загарбницькі війни.

"У нинішньому глухому куті немає нічого неминучого; навпаки, це прямий результат нездатності належним чином озброїти Україну у 2023 році. Маючи достатню кількість зброї, Україна вже показала, що здатна перемогти Росію на полі бою. Колективний Захід має у своєму розпорядженні більш ніж достатньо економічних, промислових і військових ресурсів, щоб перевершити все, на що могла сподіватися Росія", – наголошують в Atlantic Council.

Війна в Україні – перспективи на майбутнє

Як писав УНІАН, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив переконання, що Росія більше не може досягти своїх стратегічних цілей в Україні, попри значні військові зусилля. Він нагадав, що метою вторгнення було перешкодити просуванню України до НАТО та Європейського Союзу. 

Але Financial Times попереджає, що на Заході набирають популярності думки про необхідність повернення до політики замирення Путіна і дехто розглядає можливість віддати Україну Росії заради химерної надії на мир. Усе через те, що американці і західні європейці переконані, що на їхні країни Росія вже точно не наважиться нападати.

Вас також можуть зацікавити новини: