Учасник перемовин прокоментував ситуацію із інспектуванням на Донбасі / фото facebook.com/pressjfo.news

Ситуація в Шумах на Донбасі із зірваною інспекцією позицій ЗСУ зіграла на руку Україні.

Таку думку в ефірі телеканалу "Україна 24" висловив член української делегації в Тристоронній контактній групі по Донбасу Сергій Гармаш.

"Інспекція в Шумах – давайте судити за результатами. Крім моєї ураженої національної гордості – результат все-таки позитивний. Інспекція не відбулася, переговори пройшли на тлі порушення перемир'я тією стороною, і ОБСЄ це бачила. ОБСЄ дуже роздратовано сприйняла цю ситуацію, бо бойовики фактично звинуватили ОБСЄ у профнепридатності та необ'єктивності, адже вона говорила, що там немає жодних об'єктів, а бойовики на цьому наполягали", – сказав він.

Погрози бойовиків та зрив перемир’я на Донбасі: що сталося

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджував, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно.
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня.
  • Згодом бойовики "ДНР" ще раз "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • 9 вересня засідання ТКГ відбулося. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В Офісі президента заявили, що домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій.
  • 10 вересня, в ОПУ заявили, що погодженого «одноразового інспектування» в районі Шумів не відбудеться у зв’язку з постійною зміною вимог російської сторони.
  • Також повідомлялося, що Україна не отримала адекватної відповіді на запит щодо дзеркальної інспекції районів розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, в яких моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала факти наявності порушень.
  • 10 вересня о 14.15 російсько-окупаційні війська на Донбасі відкрили вогонь зі стрілецької зброї по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми.
  • 11 вересня голова української делегації у тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що до питання інспектування  українських позицій бойовиками в районі селища Шуми сторони зможуть повернутися за декілька днів.