Росія отримала нові моделі іранських дронів / скріншот

Воєнний експерт Олег Жданов прокоментував інформацію про те, що Іран поставив Росії нові моделі ударних дронів Shahed-129, Shahed-191 та Mohajer-6.

Як заявив Жданов, за характеристиками ці БПЛА відрізняються тільки швидкістю (до 300 км/год), вагою бойової частини (до 50 кг) і висотою польоту (до 6,5 тисяч м). Що стосується дальності польоту цих дронів, то вона приблизно така ж, як і у Shahed-131/136, які Росія регулярно застосовує проти України.

Експерт нагадав, що з листопада 2022 року Іран поставив РФ 18 ударних безпілотників нового типу 12 Shahed-129 і Shahed-191, а також 6 Mohajer-6. Стверджується, що ці дрони були обрані російською військовою делегацією під час її таємного візиту в Тегеран восени.

Відео дня

"Які б зусилля не докладали, мабуть, зобов'язання Ірану перед Російською Федерацією набагато важливіші для самого Ірану, ніж міжнародні санкції та позиція країн", - додав Жданов.

Іран таємно передав РФ поліпшені ударні дрони - що повідомлялося

Британське видання The Guardian повідомило, що Іран використовував човни і державну авіакомпанію, щоб таємно ввозити в Росію ударні безпілотники підвищеної дальності дії.  Згідно з даними джерел, Росія закупила 18 ударних безпілотників нового типу - 6 Mohajer-6, а також 12 Shahed 191 і 129.

На відміну від більш відомих безпілотників Shahed 131 і 136, які вже застосовуються росіянами у війні проти України, нові моделі є саме ударними БПЛА, а не баражуючими боєприпасами. Тобто вони здатні запускати ракети "повітря-земля" і скидати бомби, після чого повертаються назад на базу.