Вибухи в Криму влітку 2022 року / соцмережі

Удари по російських об'єктах в окупованому Криму влітку минулого року могли бути завдані за допомогою безпілотників дальнього радіусу дії або перероблених протикорабельних ракет. Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов, відповідаючи на питання своїх підписників в Youtube.

Він зазначив, що наразі немає жодних офіційних даних про те, які види озброєнь були застосовані для завдання ударів по аеродрому в Саках. Однак можна зробити кілька припущень.

"Перший варіант, який відразу приходить в голову, це використання безпілотників радянського зразка типу "Рейс-141" або "Стриж", які були помічені раніше. Вони є у нас на озброєнні. Ми могли їх модернізувати і застосувати", – заявив Жданов.

Експерт підкреслив, що ці безпілотники мають масивну головну частину, тому при доопрацюванні їх можна використовувати як крилаті ракети.

"Другий варіант – це ракети з дальністю пуску до 200 км. Могли бути ракети "Нептун", або "Гарпун". Тобто протикорабельні ракети, адаптовані для пусків по наземних цілях", – вважає Жданов.

Він зазначив, що раніше ЗСУ вже завдавали ударів протикорабельними ракетами по так званих "вишках Бойка" в Чорному морі, де росіяни розмістили свою радіолокаційну апаратуру.

Удар по військовому аеродрому РФ у Саках

9 серпня на російській військовій авіабазі "Саки" в окупованому кримському селищі Новофедорівка прогриміла серія вибухів. У Міноборони Росії заявили, що вибухи сталися через те, що здетонували боєприпаси.

Відомо, що в результаті вибухів знищено щонайменше 9 літаків, аеродром був виведений з ладу. Також було знищено склади з крилатими ракетами.

Після удару по авіабазі Чорноморський флот РФ перейшов до оборони, оскільки не менше половини складу морської авіації флоту було виведено з ладу під час цієї атаки.

Вас також можуть зацікавити новини: