Яка ситуація в Києві та області сьогодні?/ фото УНІАН, Олександр Синиця

Після того, як Росія ввечері 28 квітня завдала ракетних ударів у Шевченківському районі столиці, влада Києва закликала містян не поспішати повертатися додому.

УНІАН розповідає, що відбувається у Києві й області в неділю, 1 травня:

20:21 Через бойові дії в Київській області знищено 37 мостів, повідомив Олексій Кулеба. До кінця травня в області планується відновити всю інфраструктуру мостів. Зараз в регіоні вже встановили 11 тимчасових переправ.

Відео дня

19.44 Українські зірки переспівали хіт Скрябіна "Місця щасливих людей". У новій версії композиції закордонні міста замінили на Київ, Ірпінь, Харків, Маріуполь, Херсон, Суми, Чернігів та Львів, які постраждали від бомбардування російських окупантів.

19:40 У Київській області з понеділка, 2 травня, запрацюють три автобусні маршрути з Гостомеля, Луб'янки та Шибеного до Києва. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

18:09 Полк ССО Азов Київ працює за технікою окупанта в Запорізькій області:

17:00 У центрі Києва можна побачити підбиту російську техніку у вигляді експозиції. А саме хвостову частину літака Су-25 РМ ВКС РФ.

Відомо, що цей штурмовик належав 18-му полку штурмової авіації Повітряно-космічних сил РФ. Ймовірно, окупанти використовували цей літак, щоб скидати снаряди на Ірпінь.

Літак був збитий ЗСУ 2 березня та впав у районі села Вишеград.

Фото t.me/kyiv_n
Фото t.me/kyiv_n

16:07 - У Гостомелі Київської області у понеділок, 2 травня, відновлять рух громадського транспорту, який сполучає передмістя з Києвом. Опубліковано також графік руху:

Київ зараз: що відбувається у місті та області 1 травня

15:30 - У Києві вранці 1 травня спостерігалися такі кілометрові черги на заправки:

13:59 Рига передала Києву 11 автобусів і думає передати ще понад 30 На кожному автобусі є принт із муралу з обіймами, який зробив у Ризі латвійський художник. Дякуємо!

Київ зараз: що відбувається у місті та області 1 травня

13:27 У Львові відкрили виставку унікальних писанок, які дивом вціліли на Київщині Експозицію зі 140 писанок встановили біля собору Святого Юра, повідомила голова Львівської райдержадміністрації Христина Замула. "Їх було 585… Писанок, що розписували автори з цілої України. Експонували їх з 2016 року на Софіївський площі в Києві та в Добропарку. Війна та окупанти знищили Добропарк – там донедавна тривали активні бойові дії. Але 140 писанок дивом вціліли", – написала Замула на своїй сторінці у Facebook.

Київ зараз: що відбувається у місті та області 1 травня

12:56 30 квітня електромонтери ДТЕК повернули світло для 3072 родин на Київщині. Вишгородський район. Повністю відновили електропостачання у селі Осовець. Бучанський район. Частково заживили Бучу, Ірпінь, Гостомель, Макарів, Бородянку, Бишів. Окрім того енергетики заживили склозавод в Гостомелі. Його мережі – один з елементів електроживлення, що дасть змогу подати напругу на інші соціально-важливі об’єкти у місті. ️Без світла залишаються 19,8 тисячі домогосподарств. 1 травня енергетики ДТЕК продовжують працювати над відновленням електропостачання у Бучанському та Вишгородському районах.

12:35 Сапери обстежили місце під будівництво тимчасового мосту через річку у Вишгородському районі Київщини, будівельники приступають до роботи.

Київ зараз: що відбувається у місті та області 1 травня

11:58 Спрощений режим вивезення тварин за кордон із України більше не працює.

Київ зараз: що відбувається у місті та області 1 травня

11:19 ЗСУ знову непогано удобрили українську землю: за добу +300 орків. Загальні втрати армії мародерів вже становили 23 тисячі 500 солдатів. Віримо у наших військових! Україна переможе.

Київ зараз: що відбувається у місті та області 1 травня

10:50 Продовжуються роботи зі зведення тимчасових мостів через річки Київщини та відновлення дорожньої інфраструктури. 29 квітня на трасі М-07 Київ-Ковель-Ягодин в районі Гостомеля звели переправу через річку Ірпінь. Міст поєднав столицю із Гостомелем, Ірпенем, Бучею та Ворзелем. Нагадуємо, що внаслідок бойових дій та агресії росії в Київській області пошкоджено чи повністю зруйновано 37 мостів.

10:04 Оперативна інформація щодо роботи піротехнічних підрозділів ДСНС України на території країни Минулої доби піротехніки здійснили 156 залучень. Виявлено, вилучено та знешкоджено 968 вибухонебезпечних предметів. Обстежено територію площею 230 га. Найбільше піротехніки залучались у Харківській, Київській та Чернігівській областях. Всього з початку широкомасштабного військового вторгнення рф на територію України здійснено 9 446 залучень. Виявлено, вилучено та знешкоджено 88 883 вибухонебезпечних предметів і 583 кг вибухової речовини, у тому числі 1 961 авіаційна бомба. Обстежено територію площею 15 745 га.

Київ зараз: що відбувається у місті та області 1 травня

9:26 У повністю зруйнованому будинку в Бородянці Київської області під завалами знайдено ікону, яка дивом вціліла після страшних бомбардувань російських окупантів.

Київ зараз: що відбувається у місті та області 1 травня

9:24 У понеділок, 2 травня, лідер Християнсько-демократичного союзу Німеччини (головної опозиційної партії у країні) Фрідріх Мерц відвідає Київ. Це великий політичний удар по канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, який ніяк не може визначитися з позицією щодо України та відмовився приїхати до Києва замість президента Німеччини Штайнмайєра.

Київ зараз: що відбувається у місті та області 1 травня

9:04 Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі прибули до Києва на зустріч із Володимиром Зеленським.

06:23 Мер Бучі повідомив про смерть української художниці-шістдесятниці, лауреата премії імені Василя Стуса, 84-річної Любові Панченко. Вона місяць голодувала в окупованій Бучі, та виснаженою 2 квітня була госпіталізована.

05:55 У селі Горенка Київської області літня мешканка готувалася до свята Великодня й пекла паски буквально на руїнах свого будинку. Фото пенсіонерки, яка втратила все, опублікувало видання zn.ua.

фото t.me/znua_live

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня у МВС повідомили про нові потужні вибухи в Києві. Згодом стало відомо, що окупанти ракетами влучили у багатоквартирний будинок у Шевченківському районі.

Росія вразила Київ крилатими ракетами саме під час візиту генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша. 

Внаслідок обстрілу одна людина загинула, десятеро отримали поранення.