Хмельницьку АЕС трусило від атаки "шахедів" / Фото УНІАН

У ніч на 25 жовтня Росія атакувала Хмельницьку область дронами-камікадзе типу Shahed-136/131. Атаки зазнали об'єкти неподалік від Хмельницької атомної станції. Трусило і саму станцію, і будинки поруч.

Як повідомляє "Радіо Свобода", руйнування були в місті Нетішин, в якому проживають спеціалісти-атомники, які працюють на АЕС. Місто розташоване поруч з ядерним об’єктом. Також ушкоджень зазнало і сусіднє місто Славута. Експерти з ядерної енергетики кажуть про "безвідповідальність Росії", яка наносить удари безпілотниками з вибухівкою поблизу АЕС. Ймовірно, Москва взяла на озброєння минулорічну тактику ударів по енергетичній системі України, щоб для українців в опалювальний сезон, як і минулоріч, були проблеми зі світлом та теплом.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що в Нетішині вибуховою хвилею пошкоджені приміщення пожежно-рятувальної частини та будівля відділу поліції. Місцеві жителі повідомляють, що пошкодження отримали декілька багатоповерхівок, зокрема у людей вибиті вікна.

Відео дня

Окрім цього, як розповіли очевидці, вночі у Нетішині пролунали два потужні вибухи.

"Трусило будинки неймовірно, відповідно колихнуло і атомну станцію, так як вона розташована від нашого житла в двох кілометрах", – розповіла одна із мешканок міста.

А Міністерство енергетики України повідомило, шо ворог завдав удару по території неподалік Хмельницької АЕС. "Внаслідок вибуху було пошкоджено вікна в адміністративно-побутовому та лабораторно-побутовому корпусах. Через пошкодження ліній електропередачі знеструмлено 1 860 споживачів у містах Славута та Нетішин Хмельницької області", - йшлося у повідомленні.

Як зауважують фахівці, небезпека подібних ударів – в тому, що Нетішин і Славута розташовані далеко від лінії фронту і території Росії, звідки можуть запускатись "шахеди", а відтак імовірність відхилення зростає, а отже, зростає і небезпека влучання безпілотниками з вибухівкою по атомній станції.

"Шахеди" не долетіли до Хмельницької АЕС. Але в Нетішині в людей є вибиті вікна в деяких будинках і є руйнування в нежитлових приміщеннях", – зазначила незалежна експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна.

Від міста Славута, яке російські сили атакували дронами-камікадзе зараз, до Хмельницької АЕС у Нетішині близько 17 кілометрів по прямій. Від Нетішина до Хмельницької АЕС – взагалі півтора-два кілометри. Українська влада уже чотири дні поспіль повідомляє про російські удари про Хмельниччині.

Як каже Кошарна, удари по Нетішину та Славуті свідчать про намір Москви повторити минулорічну стратегію ударів по енергетичних об’єктах України, що часто тримало мільйони українських осель без світла та тепла упродовж холодного періоду.

"Це продовження минулорічної кампанії осінньо-зимового періоду. Не те, щоби ціллю була сама Хмельницька АЕС, а, я думаю, ціллю були трансформаторні підстанції, через які видаються потужності ХАЕС в енергосистему. Вони роблять те саме, що і в минулому році", – пояснила експертка.

Довідка УНІАН. Хмельницька АЕС - наймолодша атомна станція України. Вона має лише два реактори ВВЕР-1000. Перший збудований в 1987 році, а другий енергоблок був введений в дії вже за незалежної України – в 2004 році.

Атака на Україну 25 жовтня

Цієї ночі російські окупанти вкотре атакувати Хмельницьку область, унаслідок чого постраждали 16 людей, уламки збитих ворожих повітряних цілей впали на території об'єкта критичної інфраструктури.

В Шепетівському районі внаслідок збиття ворожих повітряних цілей відбулося їх падіння на території об'єкта критичної інфраструктури. Вибуховою хвилею було пошкоджено нежитлові приміщення, житлові будинки та транспортні засоби.

Вас також можуть зацікавити новини: