Протитанковий комплекс NLAW / Генеральний штаб ЗСУ

Ще перед початком повномасштабної російської агресії Великобританія встигла справжнім повітряним мостом поставити в Україну декілька тисяч протитанкових ракетних комплексів NLAW.

Простота цієї зброї помножена на максимальну ефективність стали ключовим фактором того, що у перші дні боїв українські військові знищували бронетехніку противника по всій країні, збивши темпи наступу його бронетанкових колон.

NLAW - виробник і особливості

Одразу треба підкреслити, що NLAW, як і Javelin з самого початку створювався для того, щоб протистояти танковій навалі рашистів. І робили це не британці, а шведи, які всю сучасну історію жили із розуміння, що якщо вони і будуть від когось відбиватися, то лише з СРСР або РФ.

І шведи з SAAB не мали ілюзій щодо путінської Росії та у 2009 році створили NLAW. А у всіх офіційних світлинах та відео у якості цілі показували саме російські бронемашини.

Загалом NLAW одразу замислювався як масова зброя для звичайних біців, яка має бути легкою та доповнювати можливості важчих протитанкових ракетних комплексів, таких, як Javelin чи TOW.  

Саме тому NLAW це індивідуальна зброя, переносити та вести вогонь з неї може одна особа. З цим і пов’язані вкрай, як для протитанкового засобу, мініатюрні розміри - вага 12,5 кг при довжині близько одного метра.

Протитанковий комплекс NLAW / Генеральний штаб ЗСУ

Водночас габарити та умова масовості змусила SAAB відмовитись від традиційних засобів наведення ракети. Замість складних лазерних систем наведення або коштовних тепловізійних головок самонаведення використано досить елегантне рішення.

Боєць перед пуском веде ціль у прицілі, комп'ютер вираховує її кутову швидкість відносно пускової, здійснюється пуск і ракета летить керуючись інерційною системою у точку рандеву з ціллю.  

Така система наведення і зумовила відносно невелику дальність дії NLAW - близько 800 метрів. У реальності ж менше, особливо по рухомих цілях, бо оператор має чітко супроводжувати ціль в оптичному прицілі. І саме від цього залежить результат пуску.

Водночас одразу після нього необхідно кидати відстріляну одноразову пускову та змінювати позицію та не наражати себе на вогонь у відповідь. До речі, ракета NLAW має чудову енергетику та долає 600 метрів всього за 3 секунди. А вести вогонь, завдяки "м’якому старту" можливо навіть з приміщень.  

Як NLAW знищує танки

Тобто у NLAW розробники заклали: максимальну мобільність, простоту користування та принцип "вистрілив-забув" для збереження життя бійця. Головне що залишилось, щоб ця зброя могла знищити танк противника - найзахищеніший рухомий об’єкт на всьому полі бою.

Протитанковий комплекс NLAW / Генеральний штаб ЗСУ

Рішення, знову ж таки, виявилось цілком елегантним. У штатному режимі ракета NLAW летить на висоті 3-4 метри від землі, тобто вище за ціль. Одночасно з цим працює магнітний сенсор, який зафіксувавши під ракетою скупчення металу активує кумулятивну бойову частину, яка прошиває танк згори.

Бронепробиття NLAW заявлено на рівні не менше 500 мм, і це у рази більше за бронювання верхньої полусфери танків. Більше того, будь-яка так звана "протикумулятивна решітка" призначена лише для протидії контактним боєприпасам, бо існує певна вірогідність знищення кумулятивної воронки. У випадку NLAW детонація та формування кумулятивного струменю відбувається без контакту з ціллю. 

А головна проблема всіх російських танків в тому, що в них боєукладка зі снарядами не відділена від екіпажу.

Протитанковий комплекс NLAW - зброя, що зриває вежі танкам окупантів

Більше того, саме по діаметру башти, в якій сидить командир та навідник, розташована так звана "карусель" автомата заряджання в якій і розміщуються снаряди та заряди. А потрапляння кумулятивного струменя та розпечених уламків броні у них призводить до детонації всього боєкомплекту. А це вже - відриває танку башту.

Протитанковий комплекс NLAW / Генеральний штаб ЗСУ

Характеристики NLAW

  • Вага: 12,5 кг
  • Бойова дальність: 20-800 метрів
  • Бронепробиття: близько 500 мм
  • Режими стрільби: з перевищенням / прямий постріл

Вас також можуть зацікавити: