Яка ситуація в Маріуполі сьогодні? / фото t.me/mariupolrada

У Маріуполі Донецької області ситуація катастрофічна. Місто практично зруйноване російськими окупантами.

УНІАН в режимі онлайн розповідає, що відбувається в Маріуполі у вівторок, 10 травня.

21:54 Начальник Кальміуського відділу поліції Маріуполя Валентин Попов зрадив присязі та перейшов на бік окупантів.

Відео дня

20:51 Окупанти знищили вже другий підземний госпіталь на території металургійного комбінату "Азовсталь". Про це співкомандир полку СЗГ "Азов-Київ" Максим Жорін розповів в ефірі "Громадського". Це сталося два дні тому, внаслідок удару супротивника загинули 10 людей, і військові, і цивільні зазнали поранень. Через знищення шпиталю у бійців не залишилося медикаментів, інструментів та матеріалів для перев'язок. У результаті у скрутному становищі виявилися навіть ті, у кого легкі поранення. Їм доводиться ампутувати кінцівки чи повільно вмирати. Жорін вкотре наголосив, що пораненим воїнам та іншим бійцям необхідна термінова евакуація з "Азовсталі".

19:48  Російські окупанти продовжили розбір завалів Драматичного театру. У зв’язку з масово відмовою маріупольців брати участь до розборів залучено робітників МВС росії. Більше техніці, більше людей. По свідченню мешканців пакунки з тілами загиблих продовжують вивозити тракторними лафетами.

Найжахливіше - ми вже ніколи не дізнаємось справжню кількість загиблих. Росія дуже швидко ховає сліди власних злочинів.24617:17

19:30 Ще одна втрата для освітнього та наукового співтовариства України, Маріупольського державного університету. Війна забрала життя доктора технічних наук, доцента кафедри системного аналізу та інформаційних технологій МДУ Сергія Кривенка.

18:50 У Маріуполі окупанти відкрили "центри зайнятості" і пропонують місцевим за 10-32 тисяч "дерев'яних" збирати тіла загиблих співгромадян. Інші різновиди "роботи" також пов'язані із прибиранням наслідків приходу "руського міра" у місто: розгрібання завалів та "благоустрій". За словами українських захисників, що залишаються на "Азовсталі", російські військові просто змушують містян робити це "за їжу".

17:40 Антисанітарія та відсутність медикаментів: "Азов" показав, як виживають поранені бійці (фото)

15:49 Так виглядає "Азовсталь" після бомбардувань Росії. На території заводу залишаються понад тисячу військових, зокрема сотні поранених, повідомила Ірина Верещук. При цьому окупанти не припиняють авіанальотів.

15:07 У Маріуполі на евакуацію чекають ще 100 тисяч людей. Саме стільки жителів ще залишаються у Маріуполі. Їм необхідно дати шанс на безпечну евакуацію. Для цього повинен бути стійкий режим тиші, який часто порушують російські окупанти. Про це розповів Ukraine Media Center міський голова Вадим Бойченко.

13:39 Командування Нацгвардії України заявляє, що президент та керівництво держави працюють над застосуванням до українських військових на Азовсталі процедури "екстракшн" (тобто вивезення до безпечної зони).

13:30 Захисники "Азовсталі" у Маріуполі втратили зв'язок з польовим госпіталем через російські обстріли, які тривають на тій території. "Обстріли, авіація, цілу ніч. Є поранені. Над госпіталем працює авіація, і у нас навіть немає з ними зв’язку. Ми навіть не знаємо куди їх всіх евакуювати", — розповів заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар, відомий як "Калина", у коментарі "Українській правді".

13:20 А ось так виглядає перший випуск "Приазовського робітника" Їх уже роздають людям.

13:03 Вихователів дитячих садків із Донецька змушують їхати до Маріуполя Як повідомляє ГУР Міноборони, керівникам дитсадків окупованого Донецька надійшло розпорядження відібрати персонал для відправлення в захоплений Маріуполь та прилеглі населені пункти – Мангуш, Микільське, Ялта. Російська окупаційна адміністрація пояснює це необхідністю "організації роботи на місцях".

11:13 За минулу добу на територію заводу "Азовсталь", яку боронять захисники Маріуполя, було здійснено 34 літаковильоти, в тому числі 8 вильотів стратегічних бомбардувальників. Також не припиняє працювати ворожа корабельна та ствольна артилерія, РСЗВ, УР-77, танки та інше.Противник не зупиняється в спробах захопити українську фортецю та продовжує щоденно здійснювати штурми за підтримки піхоти.

10:51 Все обличчя "нової влади" Маріуполя. На тлі такої таблички, так званий мер та пушилін посадили одну ялинку. Цинізм в одному фото.

10:29 ВСУ готують деблокаду Маріуполя - екс-командир "Азова" Українські військові, окрім дипломатичного шляху, працюють над підготовкою воєнного шляху визволення Маріуполя. Робота проходить із вищим керівництвом ЗСУ, про це повідомив екс-командир полку захисників Маріуполя Максим Жорін у ЗМІ. "Я не впевнений, що цей час є у тих, хто зараз перебуває на території "Азовсталі". Тому ми готуємось і працюємо паралельно за двома напрямками: і дипломатичним – для того, щоб їх врятувати та вивезти звідти, і у військовому, – який у будь-якому разі реалізовуватимемо", – пояснив військовослужбовець.

9:39 Петиція із закликом до ООН та всіх лідерів світу врятувати із заводу "Азовсталь" у Маріуполі українських бійців та цивільних набрала понад мільйон підписів.

Підписати її можна за лінком

9:11 Журналіст Денис Казанський показав, на що Росія перетворила історичний центр Маріуполя😢 Це суцільні руїни, на які неможливо дивитися без сліз. "Божевільні російські виродки, які так люблять волати про "нашу історію", яку не можна переписувати і забувати, самі ж цю історію і знищили", - пише журналіст. Старого Маріуполя більше немає - його розбомбила російська авіація та рознесли російські танки.

9:07 На території заводу "Азовсталь" у Маріуполі залишається ще понад 100 цивільних. Евакуацію треба продовжити, заявив голова Донецької ОВ Павло Кириленко. Загалом у Маріуполі, за його даними, залишається до 100 тисяч людей. "Сама евакуація триває по кілька днів. Однією з причин є "фільтраційні табори" окупантів", – повідомив Кириленко

03:58 голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що внаслідок обстрілу російських окупантів на Донеччині отримали поранення шість мирних жителів.

Станом на вечір 9 травня починаючи з 24 лютого на Донеччині від дій російських загарбників загинули 345 та поранено 1019 жителів регіону. Водночас неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Раніше полк" Азов " звинуватив представників влади в саботуванні підготовки до оборони Маріуполя. За словами бійців, захоплення Маріуполя йде вже 2,5 місяці й це облога, якої "ще не було в історії". Вони кажуть, що 25 тисяч цивільних були вбиті російською армією.

Вас також можуть зацікавити новини: