В Авдіївській МВА розповіли про ситуацію в місті та довкола нього / фото Telegram, Віталій Барабаш

Російські окупаційні війська хочуть оточити і взяти під контроль Авдіївку Донецької області, через що на той напрямок ворог кидає дедалі більше сил і засобів. Також на тій ділянці посилюється вогневий тиск з боку противника.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. Він наголосив, що українські захисники міцно тримають оборону міста і завдають окупантам значних втрат. 

"Ворог не те, що не полишає своїх бажань оточити місто, він ще більше і більше сил – живої і техніки – кидає з метою оточення. Більше авіабомбових ударів, більше артилерійських обстрілів, більше обстрілів з усіх систем РСЗВ. Сумно дивитися на місто особливо за період загострення, яке триває другий тиждень. Дуже жорстко по місту вони працюють, стирають його з лиця землі", – зазначив він. 

Відео дня

Він також порівняв тактику окупантів в Бахмуті та Авдіївці. У Бахмуті росіяни атакували місто в лобову, проте з Авдіївкою у ворога такої можливості немає. Місто сильно укріплювалося з 2014 року.

"Але кидають вони сили однозначно не менші, ніж на Бахмут. Втрати в них не менші, хоча кілька днів тому був рекорд із втрат особового складу – 1380, із них 900 – це Авдіївський напрямок. Я впевнений, і всі ми прекрасно розуміємо, що цифри, які ми даємо – втрати з їхнього боку, в реаліях занижені. Тому що не всіх ми бачимо. Військові, коли дають ці цифри, коли Генеральний штаб їх зводить у загальну суму, (втрати) тільки підтверджені. Кожне тіло потрібно зафіксувати, показати. У реаліях ми розуміємо, що втрат на порядок більше – і живої сили, і техніки зокрема. Зрозуміло, що після завершення і коли ворога поженемо трохи далі, цих підтверджень буде в рази більше. Плюс санітарні втрати, яких щонайменше втричі більше", – пояснив Барабаш.

Водночас голова МВА погодився, що у спробах захоплення Авдіївки для окупантів важливіша політична складова, а не військова.

"100%. Однозначно, ця команда взяти Авдіївку за будь-яку ціну йде з Кремля. Сумнівів немає жодних. Якби це було на рівні середнього військового командування, то за такі втрати в особовому складі, в техніці, вже давно полетіли б голови з плечей і це б уже зупинилося. Якщо це не зупиняється, а нові й нові резерви підтягуються, вже і з Луганського напрямку починають підтягувати резерви на Авдіївське, це свідчить про те, що йде найвища команда, і вони намагатимуться її реалізувати за будь-яку ціну", – констатував він.

За інформацією Віталія Барабаша, станом на зараз в Авдіївці залишається 1 601 мирний житель, гуманітарна ситуація в місті не критична. Він зауважив, що останні три дні евакуація мешканців Авдіївки не проводилася, оскільки не було охочих виїхати. 

Війна в Україні: важливі новини

Під час оборони Авдіївки та Купʼянська за допомогою "Армії дронів" вдалося знищити понад 200 одиниць військової техніки російських окупаційних військ. Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій України - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що серед знищеної техніки 31 танк, 54 бойові броньовані машини, 11 САУ, 49 гармат, 3 міномети, 3 РСЗВ та 2 засоби ППО. 

Тим часом Сили оборони України за останній тиждень ліквідували понад 5 тисяч росіян, що умовно дорівнює 10 батальйонів. Також було знищено біля 4 танкових та 7 мотострілецьких батальйонів. 

Вас також можуть зацікавити новини: