Найгарячішою новиною недавнього візиту Президента України Володимира Зеленського до Вашингтона стала інформація про те, що до нового масштабного пакета військової допомоги США увійде протиракетний комплекс Patriot.

Проте варто знати, що, по-перше, для ефективного використання цього ЗРК близько 90 військовослужбовців мають пройти навчання протягом 3-4 місяців. Також потрібно розв’язати деякі логістичні проблеми. По-друге, один ЗРК (хоча це не одна установка, а, по суті, комплекс протиповітряної оборони, адже система охоплює територію в радіусі до 68 кілометрів) не здатен переламати хід війни. Адже для того, щоб змінити перебіг подій у театрі бойових дій потрібно хоча б п’ять таких комплексів. Тобто, виходить, що зараз не йдеться про суттєву допомогу Україні, яку можна буде використати негайно.

Один ЗРК не здатен переламати хід війни

Втім, треба розуміти, що таке рішення – результат політичного компромісу. Демократи в США наполягають на розширенні військової допомоги Україні, в тому числі та за рахунок надання більшої кількості Patriot. Водночас республіканці виступають проти передачі цього озброєнь. Тож адміністрація приймає рішення з розряду "ні вашим, ні нашим". Такими є реалії політичної ситуації у США.

При цьому всі розуміють, що один ЗРК Patriot зможе убезпечити тільки одне українське місто. І, наприклад, для міста масштабів Києва одного такого комплексу буде замало. То чому ж передача Україні Patriot має надважливе стратегічне значення?

Річ у тім, що цей крок красномовно свідчить: часи вагань та сумнівів залишилися позаду - США ухвалили остаточне рішення підтримувати Україну. Пам'ятаєте, як багато було побоювань, що нові американські розробки можуть потрапити до рук росіян? Тепер таких страхів немає. Чому? Тому що віднедавна Америка повністю впевнена у перемозі українців.

Другий момент - це потужний сигнал для інших західних країн, стимул для посилення військової підтримки України. І це вже відбувається. Таким

чином, не один ЗРК Patriot, але допомога всього Західного світу може змінити й змінить хід цієї війни.

Віднедавна Америка повністю впевнена у перемозі українців

До речі, важливість самого факту передачі Patriot опосередковано визнав навіть Путін. У своєму недавньому виступі він спробував висміяти небезпеку, яку ця система створює для росіян. Мовляв, російські С-300 є новішими розробками. Це, звісно, неправда. І весь світ уже добре розуміє, чого варте путінське слово.

Загалом, нинішні новини – тільки "перші ластівки". Нові поставки Patriot — лише справа часу. Ми обов'язково почуємо про них у наступних пакетах допомоги. Адже, як казав колись Черчилль: "Американці завжди знаходять єдине правильне рішення. Після того, як перепробують усі інші".

Уріель Епштейн, виконавчий директор НКО Renew Democracy Initiative