Російські військові завдали по Львову масований удар ракетами "Калібр" / фото УНІАН, Микола Тис

Військовий експерт Олександр Коваленко припустив, чому російські військові вдарили по Львову саме "Калібрами".

Він зазначає, що під час ударів по населенню України російські окупанти вже другий тиждень поспіль використовують крилаті ракети морського базування "Калібр".

Коваленко нагадав, що з десяти ракет, запущених у ніч на 6 червня у Львові, сім були збиті.

Відео дня

"Примітно не лише те, що ракети маневрували, а й те, що метою був Львів, який вважається найглибшим тилом. Але я все ж таки хочу звернути увагу на те, що Росія почала частіше застосувати саме КРМБ "Калібр", при тому, що Х-101/555 востаннє застосовувалися 24 червня в кількості 40 одиниць", - каже експерт.

Він визнає, що раніше наголошував на іншій тенденції. Зокрема незначне застосування окупантами "Калібрів", що, на його думку, свідчило про накопичення цього бойового комплекту.

Коваленко не виключає, що застосування "Калібрів", котре почастішало, - вимушений для противника захід - через необхідність накопичення бойового комплекту ракет Х-101/555.

"Це можливо. Якщо брати до уваги виключно виробничий цикл Х-101/555, то з 24 червня міг бути накопичений БК на плюс-мінус 20% ракет Х-101/555", - каже фахівець.

При цьому він зазначає, що на відміну від "Калібрів" у Росії є запаси Х-101/555 ще з радянських та пострадянських часів, які потребують відновлення.

"Тому, не виключено, що перехід на "Калібри" - це вимушений, але все ж таки тимчасовий захід, щоб накопичити боєкомплект для відновлення періодичного застосування авіаційних ракет, у тому числі і в комбінації разом з ними", - наголошує Коваленко.

Війна в Україні - вибухи у Львові

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 6 липня російські військові завдали по Львову масований удар ракетами морського базування "Калібр". Ракети, із яких 7 вдалося збити, міняли траєкторію польоту. Одна з них влучила в житловий будинок. Наразі відомо, що загинули чотири людини, майже сорок дістали поранення.

Ракети Х-101 і Х-555 - що відомо

Згідно з даними з відкритих джерел, Х-101 (Х-102 у виконанні з термоядерною боєголовкою) - стратегічна крилата ракета "повітря-земля" з використанням технологій зниження помітності радіолокації. Такі ракети окупанти вже застосовували при ударах по Києву, Київській області, Дніпру, Хмельницькому, Луцьку, Умані, Запоріжжю та ін.

Х-555 - крилата ракета з неядерною бойовою частиною повітряного базування. Це одна із модифікацій стратегічної авіаційної крилатої ракети Х-55 (1970 - 1980) радянського зразка.

Вас також можуть зацікавити новини: