Один касетний снаряд здатний замінити відразу десять основних снарядів 155 калібру / фото Генштаб ЗСУ

Касетні боєприпаси, які Україна отримала від Сполучених Штатів Америки, найбільш ефективно використовувати проти рухомої піхоти росіян, легкої броні і по відкритих оборонних позиціях.

Про це в ефірі 24 канала заявив військовий експерт Роман Світан.

"У цьому снаряді знаходиться 72 суббоєприпаси, маленькі бомбочки по 200 грамів, але вони, тим не менш, можуть вибухати і завдавати ураження. В радіусі декількох метрів, пропалювати броню кумулятивним струменем на глибину до 7 сантиметрів. Практично всю легку російську броню вони пропалюють. Одного снаряда вистачає, щоб накрити діаметр приблизно метрів 300. Працюють цими снарядами в основному по відкритій місцевості, по рухомій піхоті, легкої броні і по відкритих оборонних позиціях противника, бетон він не візьме", - сказав він.

Відео дня

За його словами, один касетний снаряд здатний замінити відразу десять основних снарядів 155 калібру. З одного боку, це призведе до економії снарядів, а з іншого – істотно збільшить втрати противника.

"Коли накривається площа одним ударом, не встигають просто піти. Вони знищують на порядок більше російської техніки та особового складу, коли починають працювати "касетники". Це не геймчейнджер, але збільшить на порядок втрати росіян, як тільки зайдуть ці снаряди уздовж всієї лінії фронту", - сказав він.

Також Світан вказав, що використання касетних боєприпасів призведе в основному до збільшення кількості поранених супротивників, які потім вже не повернуться на поле бою.

Касетні боєприпаси для ЗСУ від США - деталі

Нагадаємо, що 7 липня Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги Україні, в який вперше включені касетні боєприпаси. Мова про 105-мм і 155-мм артилерійські снаряди, в тому числі вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (DPICM).

Вже 13 липня командувач оперативно-стратегічним угрупуванням військ "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський підтвердив отримання касетних боєприпасів від США, але на той момент на полі бою їх ще не задіяли.

20 липня The Washington Post з посиланням на українських офіційних осіб повідомив, що ЗСУ вже почали використовувати касетні боєприпаси від США. Того ж дня координатор стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі заявив, що Україна використовує касетні боєприпаси "ефективно і належним чином".

Вас також можуть зацікавити новини: