Ракета "Сармат" / скріншот

Російська міжконтинентальна балістична ракета "Сармат" створена на базі радянської ракети Р-36М "Воєвода", яка була розроблена у конструкторському бюро "Південне" (м. Дніпро).

"Рашисти намагаються про це промовчати якомога сильніше. Ракета комплексу "Воєвода" зазнала невеликої модернізації, і вона вже була з індексом Р36М2... Що вони вирішили зробити? Я знайшов навіть підтвердження цьому. Одне з формулювань модернізації комплексу "Воєвода" полягало в тому, що ВПК РФ необхідно відв'язатися від залежності від ВПК України. Саме від нашого заводу "Південмаш". Дійсно це була розробка "Південмашу" , але ще радянських часів", - розповів військовий експерт Олег Жданов.

При цьому він розповів, як саме росіяни модернізували ракету:

Відео дня

"Вони спочатку почали з двигуна, стали його посилювати, збільшувати, модернізувати. Потім почалося обвішування цієї ракети ... Почали намагатися поставити на неї засоби подолання ПРО. Вони замінили частину боєголовок. Зробили співвідношення бойових і хибних цілей на користь хибних, щоб заплутати ПРО противника... Судячи з того, що вони накидали на цю ракету, що вони начіпляли, вага виросла, й вона н*фіга і не летить".

За словами Жданова, всього було три випробування ракет "Сармат", два з них - неуспішні, одне - частково успішне: "Ракета змогла відірватися від землі і підтвердила той факт, що вона може злетіти".

Як зазначив експерт, росіяни зненацька прийняли ракету на озброєння, але даних про її серійне виробництво немає. Він упевнений, що на сьогодні ця ракета не становить загрозу:

"Що вони поставили на бойове чергування, важко сказати. Якщо ракета не летить на випробувальних пусках, як вона може нести бойове чергування?".

Що не так з російською ракетою "Сармат" - думка

Нагадаємо, військово-політичний оглядач Олександр Коваленко впевнений, що російська міжконтинентальна балістична ракета "Сармат" здійснила всього один випробувальний політ ще 20 квітня 2022 року і навряд чи здійснить найближчим часом наступні.

"Сармат" - це дуже сира і дуже проблемна ракета", - зазначив експерт.

На його думку, ракета, яка не пройшла всіх стадій випробувань та повинна буде носити ядерну бойову частину, це як бомба з годинниковим механізмом, небезпечна, у першу чергу, для своїх творців.

Вас також можуть зацікавити новини: