Основним завданням катера "Івановєц" був пошук і знищення надводних цілей / фото KCHF.RU

Україна може позбавити Росію можливості блокувати судноплавство в північно-західній частині Чорного моря. Про це заявив капітан І рангу запасу ВМС ЗСУ, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ Андрій Риженко у ефірі телеканалу "Еспресо".

За його словами, основним завданням катера "Івановєц" був пошук і знищення надводних цілей.

"Кораблів, які мають водотоннажність від 500 тонн і вище. Завдяки тому, що цей катер мав ракети "Москіт", він міг знищувати бойові великі кораблі. Цей катер виконував дуже важливу функцію для Чорноморського флоту РФ. Після того, як Росія вийшла з зернової угоди, вона постійно тримала два таких кораблі в Донузлаві - це західна частина Криму, щоб блокувати судноплавство в наші основні порти через північно-західну частину Чорного моря", - розповів експерт.

Відео дня

Він стверджує, що знищений катер "Івановєц" є невеликим, але потенційно дуже небезпечним для нас.

"Тобто такі катери вистрибували з озера Донузлав, становилися в огневу позицію біля мису Тарханкут, і своїми ракетами могли знищувати будь-яке надводне судно в цій акваторії. Наші військові зловили момент, коли він виходив з озера Донузлав й здійснили атаку морськими дронами. Боєприпас здетонував, корабель вибухнув і затонув. Це був цікавий тактичний хід. Поступово ми можемо позбавити противника можливості блокувати судноплавство в північно-західній частині Чорного моря", - пояснив Риженко.

Знищення катера "Івановєц" - деталі

Вночі 1 лютого внаслідок операції спецпідрозділу "Group 13" Головного управління розвідки Міністерства оборони України у Криму знищено російський ракетний катер "Івановєц".

На його борту могло знаходитися 40 моряків. Про це повідомляють Військово-морські сили Збройних сил України.

Вас також можуть зацікавити новини: