Російські загарбники повернули українців у часи Другої світової, вважає експерт / фото Rostov Gazeta

Військовий експерт Петро Черник розповів про фортифікаційні споруди в сучасній війні і зауважив, що російські окупанти повернули нас у Другу світову.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо створення міністерствами оборони та цифрової трансформації міжвідомчої робочої групи щодо зведення військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, і чим вони взагалі є в сучасній війні.

"Росіяни повернули нас у Другу світову війну: і в частині масованості артилерійських залпів, і в частині, що стосується побудови класичної лінії оборони. Що таке класична трьох ешелонована лінія оборони? Перша лінія, так звана лінія забезпечення, - це мінні поля 3-4 км завширшки", - зазначив Черник.

Відео дня

На другій лінії, додав він, починаються фортифікації: це укопані вглибину до двох метрів окопи, які мають бетоновані бліндажі, обладнані позиції для артилерії; мають захищені найрізноманітнішими способами, з дерев’яними і бетонними перекриттями, сховки для техніки. Також йдеться про обладнані позиції пусків для протитанкових ракетних комплексів і тому подібне.

"Тунелі, ДЗОТи (дерево-земляна оборонна точка, - Ред.), ДОТи (довготривала оборонна точка, - Ред.) - класика, нічого не змінилося. Росіяни побудували цю другу лінію, точніше, першу лінію... "Суровікіна". І з огляду на те, що вони зараз перейшли до масованої атаки, в першу чергу, по східному фронту, мають деякі часткові успіхи, абсолютно є логічним і з нашого боку будувати щось подібне", - сказав експерт.

На запитання, чи не запізно ми почали робити це, з огляду на погіршення погодних умов, що є не найкращим часом для великих інженерних проектів, Черник зауважив, що не може дати оцінку цьому, адже потрібно розуміти, які саме рішення було ухвалено, і що вже було підготовано. "Але сам факт того, що ця робота має робитися, не скасовується. І в погану погоду, в тому числі", - наголосив він.

Важливі новини - сьогодні це варто знати

Раніше на мосту, що з'єднує естонську Нарву та російський Івангород, з'явилися фортифікаційні споруди, які називають "зубами дракона".

Керівник Нарвського прикордонного пункту Марек Лийва пояснив, що бетонні блоки підготували на випадок, якщо уряд вирішить обмежити в'їзд з Російської Федерації, щоб стримати потік нелегальних мігрантів.

Вас також можуть зацікавити новини: