САУ Dita / Excalibur Army

Міноборони України зараз шукає всі можливі шляхи для посилення артилерійської міці наших підрозділів. Бо, навіть попри отримання понад 100 причепних гаубиць M777, вкрай важливо перейти і на 155-мм самохідні артилерійські системи. Але наразі передача саме таких САУ, поки, анонсована у доволі невеликій кількості: 12 одиниць CAESAR з Франції, 7 одиниць PzH 2000 від Німеччини та аналогічна незначна кількість від Нідерландів.

Саме тому, як повідомляє видання Defense Express з посиланням на власні джерела, Міноборони України почало переговори щодо можливості закупити нові САУ Dita у чеської компанії Excalibur Army. І загалом це рішення доволі логічне, бо офіційно відомо про перемовини зі словацькими зброярами щодо закупівлі САУ Zuzana.

Можливості САУ Dita

Загалом Dita є подальшим розвитком колісних 152-мм САУ Dana, найновішу версію якої Dana-M2 успішно випробували в Україні весною 2021 року, але не встигли замовити. Тоді ж, комерційний директор Excalibur Army Річард Кубена повідомив, що 155-мм САУ Dita буде готова протягом найближчих декількох років.

САУ Dita / Excalibur Army

Звісно, в першу чергу, зміна калібру позначилась на дальності стрільби. У 155-мм Dita використано ствол довжиною у 45 калібрів. Аналогічна довжина ствола у Zuzana, яка має можливість вести вогонь на відстань до 30 км снарядом з покращеною балістикою ERFB. Водночас Excalibur Army вказує на дальність стрільби до 39 км і, скоріш за все, у цьому випадку мова йде про активно-реактивні снаряди.

Але найголовніша особливість Dita в автоматизації управління вогнем. Бо весь екіпаж САУ це лише дві особи - водій та командир. Вся артилерійська частина - абсолютно автоматизована, подавання снарядів здійснюється автоматично, вирахування рішення стрільби з усіма похибками - виконується комп’ютером у який просто вводяться координати цілі.

Тобто Dita має унікальні можливості за часом, який необхідний для того, щоб зайняти позицію та відкрити вогонь на ураження. Також, завдяки автомату заряджання ця САУ має доволі високий, а головне стабільний темп стрільби у 5 пострілів за хвилину. Загальний боєзапас, до речі, складає 40 боєприпасів. Тобто повністю відстрілятися по противнику вона може всього за 8 хвилин.

Більше того, як і німецька PzH 2000 чеська Dita може виконувати вкрай складний артилерійський прийом під назвою MRSI (Multiple round simultaneous impact), коли одна гармата робить серію пострілів таким чином, щоб всі снаряди прилетіли в одну ціль одночасно.

Наостанок, сама артилерійська система використовує шасі 8х8 високої прохідності Tatra. Це одне з найпопулярніших у Європі платформ, яку до речі, вже використовують ЗСУ, які замовили "Нептун" саме на шасі Tatra.

САУ Dita / Excalibur Army

Характеристики САУ Dita

  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 45 калібри
  • Максимальна дальність стрільби: 39 км (максимальна, швидше за все, активно-реактивним снарядом)
  • Темп стрільби: 6 в першу хвилину, 5 в кожну наступну
  • Боєкомплект: 40 снарядів
  • Шасі: колісний 8×8

Вас також можуть зацікавити: