САУ Zuzana скоро може з'явитися на озброєнні ЗСУ / Ozbrojené Sily SR / Facebook

Збройні Сили України можуть вже найближчим часом отримати у своє розпорядження перший зразок далекобійної артилерії стандарту НАТО. Мова йде про самохідні артилерійські установки Zuzana, продаж яких обговорюється між Україною та Словаччиною.

Справа в тому, що саме такі артилерійські системи зараз дійсно вкрай потрібні Збройним Силам України. Бо саме "натівський калібр" може стати вирішальним у контрбатарейній боротьбі з рашиськими артилеристами.

Можливості Zuzana

Одразу слід зазначити, що Zuzana це фактична модернізація чехословацької САУ Dana vz.77. Це колісна артустановка калібром 152-мм максимальною дальністю стрільби близько 20 км,  яка була розроблена у 70-х роках.

Відео дня

Її головною особливістю був автомат заряджання, що забезпечує скорострільність у 5-6 пострілів за хвилину. На той час це було дійсно революційним рішенням та навіть зараз виглядає, як суттєва перевага.

Після розпаду Чехословаччини у Братиславі вирішили створити модернізовану версію цієї САУ шляхом заміни гармати на натівську 155-мм з довжиною ствола 45 калібрів.

Перехід на нову зброю розширив дальність стрільби, яка звичайними снарядами становила до, орієнтовно, 25 км. Водночас перехід на стандарти Альянсу відкрив можливість використання і сучасних боєприпасів з покращеною балістикою, які давали перевищення над Dana vz.77 на 10 км.    

У 1998 році перша версія САУ Zuzana, була прийнята на озброєння Словацькою армією ще у 1998 році.

А в 2009 успішно пройшла випробування нова версія Zuzana 2, яка отримала 155-мм гармату з довжиною ствола у 52 калібри, що є сучасним "золотим стандартом".

Більша довжина ствола дозволила вже вести вогонь звичайним снарядом на 30 км, а з покращеною балістикою - на 40 км. Окрім того, Zuzana 2 отримала автоматизовану систему управління вогнем, задача якої - мінімізувати час від виявлення цілі до її знищення. 

Характеристики САУ Zuzana

  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 45 калібри
  • Максимальна дальність стрільби: 30 км (снарядом з поліпшеною балістикою)
  • Темп стрільби: 6 в першу хвилину, 5 в кожну наступну
  • Боєкомплект: 40 снарядів
  • Шасі: колісний 8×8

Характеристики САУ Zuzana 2

  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 52 калібру
  • Максимальна дальність стрільби: 40 км (снарядом з поліпшеною балістикою)
  • Темп стрільби: 6 в першу хвилину, 5 в кожну наступну
  • Боєкомплект: 40 снарядів
  • Шасі: колісний 8×8
САУ Zuzana | Ozbrojené Sily SR / Facebook

Чому отримання Zuzana 2-важливо

Сучасні бойові дії вкотре демонструють вкрай високу важливість роботи артилерії, яка залишається основним засобом ураження, як у Збройних Силах України, так і в армії РФ. Це призводить до постійних артилерійських дуелей - контрбатарейної боротьби.

В ній перевагу отримає той, хто швидше відкриває точний вогонь і вкрай бажано знаходитись поза зоною ураження вогню противника. Тобто стріляти далі, ніж це може зробити ворог.

А найбільш масовою далекобійною САУ в армії РФ є 2С19 "Мста-С". Своїм найбільш далекобійним снарядом вона веде вогонь на 25 км. Це на 5 км менше ніж у старішої Zuzana та на цілих 10 км менше ніж у новіших Zuzana 2.

Окрім того, якщо ЗСУ отримає 155-мм артилерійські системи, це дає можливість вести вогонь західними високоточними боєприпасами, які мають відхилення від цілі на рівні 1-2 метри. Тобто, у випадку з очним протистоянням російської САУ зі словацькою, уявити переможця доволі легко.  

Звісно залишається питанням ціни. У 2020 році міноборони Словаччини замовив 25 САУ Zuzana 2 за 149 млн євро для своєї армії. Тобто вартість однієї САУ Zuzana 2 складає 5,96 млн євро. Щодо вартості старої версії Zuzana, то її, лише орієнтовно, можливо оцінити у декілька мільйонів євро.