Гаубиця M777 / US Army

США, Канада та Австралія передають Україні 155-мм причіпні гаубиці M777 і мова йде вже про понад 100 одиниць та сотні тисяч снарядів до них. Комусь може здатися, що передача звичайних "гармат на колесах" виглядає ніяково, проте, без жодних сумнівів, це вкрай прагматичне та максимально ефективне рішення.

Гаубиця M777 - можливості

Почати треба з того, що M777 - найновіша серійна артилерійська система, яка була розроблена британським оборонним гігантом BAE Systems на початку 2000-х років і лише з 2005 року вона стала на озброєння США. І це робить її найсучаснішою артилерійською системою американської армії.

Також необхідно зазначити, що є три версії M777. Базова, з оптичними засобами прицілювання, які надалі пройшли модернізації. A1 - до якої додано цифрову систему керування вогнем з інерційною та супутниковою навігацією. А найсучасніша A2 - з можливістю вести вогонь високоточними снарядами M982 Excalibur.

Наразі важко точно сказати які саме M777 посилюють Збройні Сили України. Справа в тому, що партію з 90 гаубиць США передає з запасів Корпусу морської піхоти на озброєнні яких стоїть версія A2, а також Сухопутних військ, де на озброєнні обидві версії. У Австралії на озброєнні лише версія A2, шість з яких передано, а Канада передає гаубиці разом зі снарядами Excalibur, що також прямо вказує на версію зброї.

Тобто кожна з цих M777 містить найголовнішу компоненту - цифрову систему управління вогнем, яка до речі аналогічна системі відомої САУ M109A6 Paladin. Саме вона бере на себе всі необхідні розрахунки для точної стрільби. 

Цифрова система управління вогнем M777 / US Army

Щодо дальності, то ця 155-мм артилерійська система має довжину ствола у 39 калібрів, що дозволяє їй вести вогонь звичайними снарядами M107 на відстань 24 км. При використанні снарядів з покращеною аеродинамікою ERFB дальність вогню становить 30 км, новітніми американськими М795 - до 37 км, а високоточним Excalibur - до 40 км.

Що така дальність вогню означає на практиці легко проілюструвати на порівнянні із найрозповсюдженішою артилерійською системою армії РФ, як "Мста", у прилипній або самохідній версії.  

Гаубиця M777 / US Army

Гаубиця М777 - характеристики

  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 39 калібрів
  • Дальність стрільби ERFB: 30 км
  • Розрахунок: від 5 до 8
  • Максимальний темп стрільби: 7
Гаубиця" Мста " / Міністерство оборони РФ

Гаубиця "Мста" - характеристики

  • Калібр: 152 мм
  • Довжина ствола: 47 калібрів
  • Дальність стрільби ERFB: 24,7 км
  • Розрахунок: 8
  • Максимальний темп стрільби: 7

Таким чином, при  використанні обома гарматами снарядів з покращеною балістикою,  М777 має перевагу над "Мстою" у 5 км. А знищувати цілі за допомогою Excalibur стає можливо вже з перевагою у 15 км, що є просто тотальним.

Причіпна гаубиця M777

Цілком справедливо, що причіпна артилерія за своєю ефективністю поступається самохідній - менше маневреність, додатковий час на розгортання та покидання позиції.

Проте у логіці Пентагону, який вирішив передавати саме причіпні гармати - залізна логіка. Справа в тому, що в армії США існує всього дві 155-мм системи - M777 та самохідна M109A6 Paladin на гусеничному шасі. Якби вибір впав на останній, то це потребувало розгортання значно більшу систему забезпечення та навчання. Також необхідно розуміти, що гусеничний Paladin має меншу оперативну мобільність і перекидати його на значні відстані, наприклад, між районом Херсона та Донецька, можливо лише на тралах або залізницею.

Причіпна гаубиця M777 / US Army

У причіпний M777 такої проблеми немає і вона значно мобільніша в оперативному плані. Тим паче, що в артилерійських підрозділах ЗСУ залишається велика кількість саме причіпних гармат і для самих військових це просто оновлення однієї зброї на іншу.

А за рахунок значно простішого обслуговування та короткострокового навчання використати M777 у боях можливо вже після експрес-навчання протягом тижня. Принаймні про початок підготовки саме за такою стислою програмою у США офіційно повідомили ще 19 квітня.

Щодо вартості M777, то відома вартість контракту від 2008 року із Канадою, яка за 37 гармат разом із супутнім обладнанням та послугами заплатила 114 млн доларів. Що дає умовну ціну M777 у 3,9 млн доларів за одиницю.  

Вас також можуть зацікавити новини: