За словами американських експертів, РФ використовує Starlink в Україні / фото ua.depositphotos.com

Російські війська дійсно можуть використовувати системи Starlink на фронті, повідомляє американський військовий портал Defense One.

Вперше українська сторона виявила системи Starlink у російських військах "кілька місяців тому", пише портал з посиланням на українських військових. З того часу використання Росією супутникових систем на фронті тільки збільшується.

"Коли їх будуть сотні, нам буде важко жити", – сказав один з українських військових.

Відео дня

Системи РФ закуповує через треті країни, переконані військові. "Я вражений, що вони не зробили цього раніше", – сказав один із них.

"Використання Росією Starlink посилює проблеми, з якими стикаються українські військові, яким і так не вистачає боєприпасів. Українські артилерійські підрозділи, наприклад, випускають близько 2000 снарядів на день", – пишуть журналісти.

Скріншот відео з українського безпілотника, наданий українським джерелом для Defense One

Сама компанія днями заявила, що не веде бізнес в РФ і робота Starlink на російській території просто заблокована. Втім, Москва щонайменше може використовувати ці системи на території України, вважає Брайан Кларк, старший науковий співробітник Інституту Гудзона.

"Росія може просто надати помилковий GPS-сигнал на термінал Starlink, щоб він подумав, що користувач перебуває на підконтрольній Україні території", – сказав Кларк.

Видання також відзначає, що кілька російських компаній вже продають Starlinks на території РФ для військових та цивільних потреб.

Starlink на фронті

Перші термінали Starlink з'явилися в Україні 26 лютого 2022 року. Тоді доступ Україні до них надала компанія SpaceX Ілона Маска.

Втім, вже за півроку, у вересні 2022 SpaceX звернулася до Пентагону з проханням профінансувати майбутню роботу терміналів в Україні. Мільярдер пояснив це тим, що компанія має витрачати гроші не лише на забезпечення безперебійного зв'язку, а й на кіберзахист від російських хакерів, які постійно намагаються зламати систему.

Згодом Ілон Маск заявив, що дуже боїться "ескалації конфлікту". Це, на його думку, може спричинити початок Третьої світової війни, яка може призвести до застосування ядерної зброї.

На тлі цього, восени минулого року CNN повідомляв, що Ілон Маск нібито наказав відключити Starlink, щоб зірвати українську атаку на Крим.

Днями українські військові написали в соціальній мережі Х про те, що РФ почала використовувати системи Starlink на фронті. За їхньою інформацією, Кремль і раніше використовував Starlink на війні, але це були поодинокі випадки. Зараз це стало масово.

Вас також можуть зацікавити новини: