HIMARS змінили правила гри, Росія не встигає адаптуватись до західної зброї - Forbes

HIMARS змінили правила гри на фронті. У ЗСУ є кілька тижнів "затишшя" артилерії ворога для того, щоб максимально ускладнити його становище та піти в контрнаступ на Херсонщіні, під Харковом та Запоріжжям.

Про це йдеться у матеріалі Forbes.

"Поки Росія поступово відводить свої склади на більшу відстань, Україна намагається домовитись про постачання ракет більшої дальності для MLRS. У випадку їх постачання відвести склади боєприпасів за межі дії MLRS буде майже неможливо. Росії доведеться істотно скорочувати витрати снарядів. І можливо навіть відмовлятися від певних напрямків, аби скоротити лінію фронту", - йдеться у статті.

Відео дня

Перші далекобійні системи, які отримує Україна, різко змінили ситуацію на фронті. І це не тільки HIMARS, а й гаубиці М777 з GPS, які дозволяють стріляти високоточним снарядом Excalibur на відстань до 40 км, а також німецькі установки Panzerhaubitze 2000 з дальністю до 65 км і можливістю використовувати снаряди SMArt із системою "самонаведення" на ціль.  

Високомобільні системи HIMARS кожного разу наносять удар з нової позиції. Також перед атакою ЗСУ можуть використовувати більш дешеві радянські системи, які відволікають на себе увагу російських ППО. І вже потім відбувається удар високоточною зброєю. 

Видання зазначає, що у Росії є два шляхи, як спробувати захистити свої склади і командні пункти.

"Або їх треба розосереджувати і значно ускладнювати логістику. Це навряд можна зробити швидко, зберігши темпи поставок на фронт. Треба більше вантажівок, більше складів, більше людей, довші й складніші маршрути. Та і сама логіка російського війська передбачає централізовану модель. Логістика великої кількості маленьких і середніх складів надто складна для централізованого управління і передбачає передачу свободи дій на місця. Другий варіант: треба відводити основні склади і командні пункти за межі досяжності американських MLRS. Але це подвоює довжину маршрутів постачання на фронт і значно ускладнює оперативне управління військами. Знову ж таки треба вдвічі більше вантажівок і більше людей", - йдеться у статті.

Будь-який варіант у першу чергу вдарить по артилерії. Підтримувати темпи поставок із щоденним відстрілом 40 000–50 000 снарядів за таких умов дуже складно. Принаймні на певний період, поки Росія перебудовуватиме свої логістичні маршрути.

Таким чином, у ЗСУ є кілька тижнів, можливо, місяць умовного "затишшя" артилерії ворога, для того щоб максимально ускладнити його становище.

Як повідомляв УНІАН, Сполучені Штати із партнерами й союзниками загалом зобов’язалися передати Україні понад 20 реактивних систем залпового вогню HIMARS, із них 12 уже перебувають на українській території.

Вас також можуть зацікавити новини: