Реактивна система залпового вогню RM-70 Vampire / Excalibur Army

США планують передати Україні системи Vampire, які можуть використовуватися для боротьби з дронами, в середині 2023 року.

"Ми очікуємо схвалення контракту протягом наступних кількох місяців. Зараз ми передбачаємо, що постачання відбудеться в середині 2023 року", - заявив речник повітряних сил США Патрік Райдер, передає Голос Америки.

Він зауважив, що забезпечення протиповітряної оборони України залишається пріоритетом, і США постачатимуть відповідні системи "так швидко, як зможуть".

Відео дня

Що таке Vampire

Установки Vampire (Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment) від американської компанії L3Harris є значно легшими і мобільнішими за конвенційні системи протиповітряної оборони. Вони можуть встановлюватися на звичайний цивільний пікап. "Встановлення може вкластися приблизно у дві години і може бути здійснене двома людьми у польових умовах", - зазначено на сайті виробника.

Інші переваги, на які вказує L3Harris - висока точність і відносна дешевизна ракет, порівняно з ракетами з автоматичним наведенням. Снаряди типу APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) або їхні аналоги не потребують фіксації цілі перед пуском, а керуються напівактивною лазерною системою наведення, яка активується під час запуску.

Вперше постачання Україні зброї, яка може допомогти у боротьбі з іранськими дронами, Пентагон анонсував ще 24 серпня, хоча тоді Росія ще не почала застосовувати "Шахеди-136".

Вас також можуть зацікавити новини: