У Донецьку проживає певна кількість колаборантів / фото REUTERS

Встановити український контроль над окупованими у 2014 році районами Донбасу та Кримом буде складніше, ніж над іншими захопленими росіянами територіями. Причина-наявність там великої кількості колаборантів і проросійськи налаштованих жителів.

Таку думку висловив "Обозревателю" координатор міжнародних проектів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник.

На його думку, складнощі також можуть виникнути при спробі відновлення повного контролю України над кордоном з країною-агресором.

Відео дня

Що стосується ОРДЛО і Криму, то в даному випадку, пояснює Мельник, частина місцевого населення може чинити опір українським захисникам. РФ, за його словами, вже зараз може готувати і постачати зброєю ДРГ. У ситуації з Кримом ситуацію ускладнює наявність на півострові великої кількості військових країни-агресора.

При виході на держкордон можуть посилитися ворожі обстріли.

"Українські сили можуть опинитися під постійними обстрілами з російської території, тобто саме питання взяття території під надійний контроль також проблематичне", - зазначив Мельник.

При цьому він додав, що не варто недооцінювати можливості домовленостей між сторонами, особливо коли російська армія зазнає великих втрат.

"Якщо на той час Росія все-таки буде змушена сісти за стіл переговорів не з ультиматумами, а в пошуках якогось прийнятного компромісу, тоді ці питання, принаймні, взяття під контроль кордону, будуть вирішені більш успішно", - підсумував він.

Раніше в Держдепі США заявили, що РФ може спробувати повністю анексувати Донецьку та Луганську області України. Окупанти можуть провести фейковий референдум, щоб "легітимізувати" захоплення територій.

Як зазначив напередодні глава МЗС Дмитро Кулеба, якщо Україна здобуде перемогу в битві за Донбас, то вважатиме перемогою звільнення інших територій, які опинилися під контролем РФ. У тому числі - ОРДЛО і Криму.