Розкрито важливі деталі щодо потужного вибуху на російському заводі у Московській області / скріншот

Оптико-механічний завод в Підмосков'ї, на території якого стався вибух, вважається достатньо великим за площею і має декілька цехів різної направленості, а також частину приміщень на території заводу здають в оренду російським приватним компаніям.

Вибух на заводі в Росії в ефірі інформаційного телемарафону проаналізував військовий експерт Антон Міхненко. "За радянських часів масштабування підприємств було зовсім інше і частина приміщення цього підприємства на сьогоднішній час було здано в оренду. Зокрема, частина підприємства знімалась російськими приватними компаніями, такими як "Піро-рос", яка займалась піротехнічними засобами. За поширеною російськими ЗМІ інформацією, вибух стався саме на підприємстві "Піро-рос" на території оптико-механічного заводу, який знаходиться у Підмосков'ї", - сказав він.

На його думку, найцікавіше питання полягає в тому, що на деяких поширених світлинах можна побачити, "що там снаряди якісь розліталися навколо цього підприємства".

Відео дня

"Річ у тому, що це підприємство, яке орендувало приміщення в оптико-механічного заводу, має певну кількість ліцензій. І одна з ліцензій дозволяє здійснювати розробку, виробництво і утилізацію, в тому числі саме боєприпасів. Тому, не виключається, що частина боєприпасів або інших елементів цих боєприпасів, перебувала на зберіганні на цьому підприємстві, саме "Піро-рос", яке перебуває на території оптико-механічного заводу",- акцентував Міхненко.

Військовий експерт додав, що попри те, що вибухнула частина підприємства, яка орендувала площу на території заводу, це матиме негативний вплив та наслідки для роботи всього оптико-механічного заводу в Підмосков'ї.

"Тому що, безумовно, вибуховою хвилею там будуть пошкоджені шибки, а також ті чи інші засоби, які використовувались для створення оптико-механічного обладнання, яке, до речі, використовується як у цивільному, так і у військовому сегменті", - підкреслив Міхненко.

Він пояснив, чи зможе РФ швидко відновити виробничі потужності та чи є у росіян альтернатива іншого заводу для виготовлення оптико-механічного обладнання.

"У РФ відбулась реформа оборонно-промислового комплексу і в них створені великі холдинги й корпорації, як, наприклад, "Ростех". До складу цієї корпорації входить холдинг "Швабе", а саме цей холдинг містить низку підприємств, які займаються саме оптико-механікою. До речі, цей "Загорський оптико-механічний завод" у Підмосков'ї є складовою частиною цього холдингу "Швабе". Цей концерн свого часу створювався за тими технологіями, які є в Європі - це був сучасний холдинг. Підприємства, які до нього входять, "Уральський оптико-механічний завод", "Вологодський оптико-механічний завод", і, в тому числі завод, де стався вибух. Вони всі в складі цього холдингу. І тому, з одного боку, може відбутися певна переорієнтація, частина підприємств може виготовляти ту продукцію, яка виготовлялась на заводі де стався вибух, а частина підприємств може виготовляти іншу", - зазначив Міхненко.

Військовий експерт додав, що з іншого боку, оптико-механічного завод в Підмосков'ї - достатньо велике підприємство. "На нього було покладена значна частина питань виготовлення продукції саме військової тематики, хоча у нього були напрями для цивільних завдань. Тому, можна сказати, що це тимчасова, але значна втрата для РФ", - підсумував він.

Вибух в Сергієвому Посаді - сьогодні це варто знати

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня у ряді областей Росії пролунала серія потужних вибухів. Місцева влада країни-агресора, як і зазвичай, частину інцидентів намагається замовчувати, а в деяких - одразу звинуватити українську сторону.

Згодом стало відомо, що на північному сході від Москви в містечку Сергієв Посад здійнявся високий стовп диму. РосЗМІ стверджували, що вибух стався на складі піротехніки, який орендувала приватна компанія на території "Загорського оптико-механічного заводу", також повідомлялось про десятки постраждалих.

ЗМІ писали, що насправді це підприємство не лише постачало оптику російським силовикам, а й з 2019 року бере участь у розробці "Посланника" - стратегічного бомбардувальника-ракетоносця нового покоління з технологією "стелс".

Вас також можуть зацікавити новини: