Наразі у Франції тривають навчання військово-повітряних сил щодо проведення наземних операцій / фото ua.depositphotos.com

Докторант Університету Квебеку та фахівець із російської стратегічної культури Вінсент Турре заявив, що країни, які розглядають можливість надсилання своїх військ до України, сподіваються "укріпити" деякі території. За його словами, ці країни припускають, що ворог не буде цілитися на їхніх солдатів, ризикуючи спровокувати ескалацію. Про це пише Le Monde

"Але важливо не думати, що ця просто присутність може повністю відмовити супротивника; ми також повинні бути в змозі забезпечити безпеку цих районів і забезпечити захист розгорнутих сил. Залпам, які Росія зараз запускає в Україні, поєднуючи безпілотники та ракети всіх видів, дуже важко протистояти. Альтернативний підхід, більш керований, тому що він більш обмежений, полягав би в тому, щоб відправити менші підрозділи для доповнення української оборони", - пояснив експерт. 

Таку заяву він зробив, швидше за все, на тлі слів президента Франції Еммануеля Макрона про можливість відправити західні війська в Україну. 

Відео дня

Відомо, що нині у Франції проходять військові навчання під назвою "Volfa", які проводяться раз на рік та є найважливішими, які організовують французькі повітряні і космічні сили. Цього року вони триватимуть з 11 до 29 березня, в районі авіабази Мон-де Марсан. Цьогорічні навчання стосувалися захисту "особливо важливих" об'єктів та "пересування сухопутних військ в умовах ворожої повітряної загрози". Таким чином це могло б показати, який вигляд можуть мати зусилля з охорони об'єктів, куди можуть бути відправлені французькі та західні війська в Україні або будь-де на східному фронті.

"Мета полягає в тому, щоб показати, що ми заслуговуємо на довіру", - зауважив підполковник Ян, який бере участь у навчаннях. 

У Le Monde додали, що для участі у навчаннях було залучено близько 1000 військових та 60 винищувачів, транспортних та заправних літаків. Крім того, у маневрах брали участь й такі країни, як Велика Британія, Канада, Італія, Іспанія та Греція. 

Також з початку навчань французькі військово-повітряні сили відпрацьовують запуск ракети SCALP, яка має дальність польоту понад 500 км та може потенційно дозволити сухопутним військам розгортатися в зоні бойових дій. 

Відправка західних військ в Україну: що відомо

Раніше лідер Франції Еммануель Макрон підтвердив свої плани розмістити західні війська в Україні. За його словами, проведення наземної операції західними військами в Україні може знадобитися "в якийсь момент".

 "Можливо, в якийсь момент - я не хочу цього, я не буду брати на себе ініціативу - нам доведеться провести операції на місцях, якими б вони не були, щоб протистояти російським силам. Сила Франції в тому, що ми можемо це зробити", - запевнив політик.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкрив суть ідеї Макрона щодо перебування військ НАТО в Україні. За його словами, така ідея не мала на увазі їхню безпосередню участь у бойових діях.

"Коли Макрон казав про відправлення військ в Україну, європейських лідерів охопила паніка. Макрон всього лише мав на увазі можливість підготовки українських солдатів безпосередньо в Україні, а не за кордоном, як це відбувається зараз, і все", - зауважив він. 

Вас також можуть зацікавити новини: