Сусіди України прийняли близько до серця цю війну / facebook.com/GeneralStaff.ua

Країни-сусіди України побоюються, що Захід може піти на певний компроміс з Росією і повторить сумнозвісну "Мюнхенську змову", яка надихнула Гітлера на військові захоплення в Європі. Про це пише Politico у статті, присвяченій великій конференції з питань безпеки, що стартувала в Мюнхені.

Видання зазначає, що країни колишнього соцтабору мають відпочатку інший і набагато більш болючий погляд на російське вторгнення в Україну, ніж західні європейці.

"Країни, які колись були придавлені російським чоботом, відреагували на війну тим, що психологи називають реакцією на виживання. Вони вважають своє майбутнє нерозривно пов'язаним з Україною, а перемогу Росії — часткову чи ні — також і своєю поразкою", – йдеться в статті. 

Відео дня

Автори публікації констатують, що сусіди України будуть тиснути на своїх західних колег з тим, щоб надати Києву військові літаки і більшу кількість танків і в цілому – домагатися розуміння, що війна повинна закінчитися тільки нищівною поразкою Росії.

Видання зазначає, що в наступні два дні, поки йтиме Мюнхенська конференція, західні лідери будуть виголошувати багато промов про єдність і хвалити свою згуртованість. Однак Польщу та інші східноєвропейські країни турбує "дрібний страх", що Західна Європа може втомитися і піде на переговори з Москвою при слушній нагоді. Наприклад, після зміни керівництва в результаті чергових виборів, як цього побоюються у випадку з США.

"Однак центральноєвропейські лідери не бачать цю війну крізь призму передвиборних циклів, і їх нервозність заснована на історії, в тому числі на історії самого Мюнхена", – говорить автор статті, посилаючись на ту саму Мюнхенську змову 1938 року, коли Англія і Франція дозволили Гітлеру відторгнути від Чехословаччини так звану Судетську область.

Видання зазначає, що для східноєвропейців вторгнення РФ в Україну сприймається не як окрема подія, а як частина тривалого історичного процесу – російського тиску зі сходу на захід.

"Занепокоєння підкріплене непохитною історичною тривогою, а путінське вторгнення в Україну, поряд з жахами Бучі та Ірпеня, викликало генетичне тремтіння, яке поділяють всі сусіди Росії", – зазначає автор.

Саме це і примушує групу країн від Естонії до Болгарії зберігати рішучість довести війну до остаточного завершення – гарантувати, що вони самі знову не потраплять "в пастку" Росії.

"Ми робимо більше, ніж інші, тому що нам є що виграти, і більше, ніж іншим, що програти", – цитує прем'єра Польщі Матеуша Моравецького автор публікації.

Конференція з безпеки в Мюнхені

Щорічно з 1962 року в німецькому Мюнхені проводиться велика конференція з питань безпеки. У перші 30 років її учасниками були країни НАТО, але в 1990-х роках конференція стала глобальною, до неї допустили представників не тільки країн Східної Європи, але також Китай, Індію, Японію та інші держави.

У 2023 році конференція вперше за довгий час пройде без участі представників Росії та Ірану, яких цього разу не покликали.

Днями керівник Мюнхенської конференції Крістоф Хойсген заявив, що не підтримує риторику про "червоні лінії" для України і закликав надати Києву всю можливу підтримку в плані озброєнь.

Деяка історична іронія полягає в тому, що саме в Мюнхені в 1938 році лідери Англії і Франції дозволили Німеччині відібрати у Чехії Судетську область, що згодом надихнуло Гітлера напасти на Польщу.

Вас також можуть зацікавити новини: