ЗСУ поступово відтісняють ворога в Херсонській області / фото t.me/landforcesofukraine

Українська армія, на відміну від російської, дбайливо ставиться до життя своїх солдатів, тому контрнаступальні дії на окремих ділянках проводить обережно.

Таку думку висловив в ефірі Радіо НВ авторитетний азербайджанський експерт Агіль Рустамзаде.

"Масштабний контрнаступ з руйнуванням оборонних позицій противника завжди несе за собою величезні жертви. Українська армія показала, що її стиль бойових дій - не витрачати свій людський ресурс. Крім того, велика частина ваших ресурсів зараз зосереджена на сході країни, у вас все ще немає ресурсу для проведення масштабних контрнаступних операцій", - пояснив він.

Відео дня

За словами експерта, можливості Росії наступати тануть з кожним днем - ворог втрачає техніку, темп наступу щодня падає.

"При цьому ми ще не знаємо політичних цілей Росії після захоплення Сєвєродонецька. Тому що Україна вже нав'язує свою волю [йде в контрнаступ] в Запорізькій, Херсонській областях і під Кривим Рогом. Чи закінчиться на цьому етап війни і почнеться якийсь новий, або ж дії російської армії триватимуть в тому ж ключі, ще не зовсім зрозуміло. Ще два тижні тому експертне середовище припускало, що буде Оперативна пауза, але її не сталося, і триває війна на виснаження", - зазначив він.

Рустамзаде прогнозує, що ЗСУ в найближчі тижні можуть досягти тактичних або оперативних успіхів у Херсонській області.

"Російська армія за ці два тижні швидше за все візьме Сєвєродонецьк, підійде до Лисичанська і спробує взяти його, але через те, що ваша війна трансформувалася в класичну, то темпи змін в ній будуть дуже повільними, і на це важливо налаштуватися. Тиждень-два тепер малий термін для будь-яких серйозних змін на фронті. Тому ту ситуацію, що ми зараз спостерігаємо, ми будемо спостерігати ще протягом тижня або двох", - додав він.

Контрнаступ ЗСУ на Херсонському напрямку: що відомо

Перші повідомлення про просування українських сил у бік окупованих районів Херсонської області почали з'являтися ще кілька днів тому

Увечері, 31 травня, британські розвідники констатували "хороші результати" атак ЗСУ по позиціях окупантів. 

Раніше в МВС звертали увагу, що захисникам вдалося відкинути загарбників на 8-10 км на окремих ділянках Херсонської та Запорізької областей. 

За словами місцевої влади Херсонської області, росіян вибивають з третьої лінії оборони, яку ті збудували раніше.