Українцям дали поради на випадок хімічної атаки / фото depositphotos.com

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов не виключив, що Росія все ж може зважитися на проведення хімічної атаки проти України. Тому, за його словами, було проведено певну підготовку, зокрема медичної системи. Ймовірним застосування російськими силами хімічної або біологічної зброї вважають і США, які надають Україні засоби захисту від таких атак. 

Проте українцям варто пам’ятати, що, коли застосовують хімічну зброю, зрозуміти, що відбулося, зовсім непросто. Так, ідентифікацію хімічної атаки військові можуть провести за допомогою спеціальних інструментів, газоаналізаторів. Аналіз займає хвилин п’ятнадцять. Але людина з цим приладом повинна знаходитись безпосередньо на місці атаки. І лише після такого дослідження та інформування відповідних органів, дається сигнал "Увага всім".

Це є реальною проблемою. Адже сигнал подадуть тоді, коли подадуть. Натомість хімічна зброя не чекає - діятиме одразу, як "прилетіла". 

Відео дня

Тому українцям треба знати, як діяти самостійно. Тож, якщо ви почули сигнал "Увага всім", необхідно увімкнути всі засоби зв'язку, де про це детально повідомлятимуть. Таким чином може бути надана інструкція, що робити, або повідомлення про евакуацію. Маємо бути інформовані. 

Хімічна зброя не чекає - діятиме одразу, як "прилетіла"

Крім того, найперше, що треба зробити в разі хімічної атаки - піти у сховище. В жодному разі не слід принюхуватись, торкатись предметів чи придивлятись, чи щось розлито. Весь час, поки людина перебуває на відкритому повітрі, вона - в зоні ураження. 

Якщо повертаєтесь з вулиці, взуття та одяг слід залишити за межами житла. Вони можуть бути заражені дрібними мікрочастинками аерозолю.

Якщо під час хімічної атаки перебуваєте у квартирі, потрібно негайно загерметизуватись: щільно закрити вікна та двері, заклеїти всі щілини та вентиляційні отвори. Після цього провести власну дегазацію: ретельно вимити з милом всі ділянки тіла. Річ у тім, що, наприклад, зарин, який Росія використала в Сирії й може застосувати в Україні, водорозчинний. А тому мильний розчин буде його нейтралізувати. 

Також варто запам’ятати, що стійкість зарину може бути від декількох годин до декількох діб на місцевості. Саме тому важливо слідкувати за повідомленнями ДСНС, адже самостійно ви не зможете виявити, коли вже можна виходити з квартири. Може так статися, що потрібно буде просидіти вдома кілька днів. 

Симптоми ураження нервово-паралітичними речовинами схожі. Різниця може бути лише у ступеню ураження. Але перше, що виявляється у людини, яка вдихнула пари зарину - це міоз, тобто звуження зіниць. Другий симптом - при потраплянні краплин зарину на шкіру відбувається сіпання м'язів та пітливість ділянки тіла, на яку вони потрапили. Також може бути слизовиділення, сльозотеча, нудота та загальна млявість. Якщо ж це серйозне ураження, то втрата свідомості, конвульсії, зупинка дихання та смерть.

Багато людей впевнені, що можуть захиститися, вживаючи червоне вино або активоване вугілля. Проте це не допоможе

Багато людей впевнені, що можуть захиститися, вживаючи червоне вино або активоване вугілля. Проте це не допоможе. В кустарних умовах жодного дієвого антидота не зробиш. Ба більше, навіть справжній антидот - атропін - використовувати може тільки лікар. Цей препарат сам по собі теж є токсичним, тому існує ймовірність померти не від отрути, а від антидота. 

Як же собі допомогти? Можна спробувати змайструвати саморобний захисний костюм для евакуації. Зважаючи, що для таких отруйних речовин непроникний поліетилен, для костюма знадобляться дощовик, пакети, рукавички для миття посуду, бахіли та скотч. З усього цього можна зробити аналог військового захисного комплекту.   

Також потрібна марлева пов’язка, змочена розчином соди. Втім, це дуже умовний захист, який хіба поглине якусь кількість отрути. Але не захистить органи дихання. Не є ефективною у разі хімічної атаки й маска, яку ми використовуємо вже два роки, під час коронавірусу. Вона не захищає від газів. Ідеальним захистом в разі хімічної атаки є лише протигаз. 

Думаю, що нагадувати про те, вдома потрібно мати аптечку, не потрібно.

Гліб Репич, кандидат хімічних наук, біохімік