Окупанти ховають свої кораблі у Севастопольській бухті / фото REUTERS

Воєнний експерт Олександр Мусієнко розповів, чи є якась межа втрат, після досягнення якої окупанти почнуть виводити всі кораблі з Криму.

"Якщо взагалі буде, чим вшиватися… Тенденції до зменшення спроможності зростають. Насправді вони і зараз ховаються. Ховають свої кораблі у Севастопольській бухті, ховають кораблі у Південно-Східній акваторії Чорного моря. Це відбувається постійно. Чому? Вони бояться українських надводних дронів, українських протикорабельних ракет, крилатих ракет, повітряних дронів. Як тільки десь якісь російські кораблі виходять в море, особливо в західну частину акваторії Чорного моря, українські сили їх вистежують і намагаються завдавати удару надводними дронами, ведуть на них полювання", - сказав він в інтерв’ю УНІАН.

Експерт констатував, що станом на зараз вже досягнута важлива проміжна ціль: ворог не може повноцінно використати можливості Чорноморського флоту.

Відео дня

"Тобто вони не можуть повною мірою застосувати за призначенням кораблі. Наприклад, для висадки десанту, для обстрілу узбережжя, для повноцінної торговельної блокади. Роль Чорноморського флоту РФ на сьогодні зведена тільки до запуску ракет "Калібр" і до того, що росіяни намагаються "патрулювати" північніше Босфору. Але, думаю, "кошмарити" вони зможуть не довго. Тобто, роль Чорноморського флоту і так зменшилася, а з продовженням атак України, думаю, буде і далі зменшуватися", - додав він.

Мусієнко вважає, що забиратися їм особливо немає куди.

"Досвід показує, що і в Новоросійську їх дістають. Хіба що попросити дозволу у Туреччини, і через Босфор передислокувати окремі кораблі у Балтійське море, звідки, до речі, вони і прийшли в Чорне море перед повномасштабним вторгненням", - додав аналітик.

Російський флот у Чорному морі - деталі

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що у Чорноморського флоту РФ є лише два варіанти майбутнього, але кінцевий результат буде один – припинення існування.

"Два варіанти майбутнього для ЧФ РФ – самоліквідація добровільна або примусова. Найкращий і найбезпечніший вихід для збереження цілісності майнового-господарського комплексу міста Ахтіар (стара назва – Севастополь) і прилеглих територій – добровільне затоплення", - написав Данілов.

Вас також можуть зацікавити новини: