РФ готується влаштувати теракт на ЗАЕС / фото ua.depositphotos.com

Вибухівка, закладена на зовнішній покрівлі енергоблоків Запорізької АЕС, може бути там для імітації українського обстрілу, вважає військовий аналітик Sky професор Майкл Кларк. 

Напередодні у ЗСУ офіційно попередили про можливі провокації на ЗАЕС найближчим часом. Повідомлялося, що на зовнішній покрівлі третього і четвертого енергоблоків ЗАЕС були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

Разом з тим, як пише Sky News, експерти-ядерники сумніваються, що пристрої можуть спричинити велику катастрофу через їхній розмір та розташування.

Відео дня

Кларк зазначив, що ці пристрої можуть допомогти Росії в операції "під фальшивим прапором". "Кожен, хто намагається підірвати реактор, підірве його знизу, але якщо ви підірвете щось зверху, це майже напевно має виглядати так, ніби це артилерійський обстріл (України)", - сказав він.

Експерт додав, що дії Росії проти станції підкреслять її відчай. "Це те, що зроблять загарбники, якщо вони у розпачі. Це тактика випаленої землі, і росіяни віддані тактиці випаленої землі, вони роблять це усюди в світі, де вони діють", - сказав він.

ЗАЕС - що загрожує окупованій станції

ЗАЕС окупована російськими військами з лютого 2022 року, відтоді загарбники шантажують світ ядерною катастрофою. 

Міжнародні експерти та західна розвідка неодноразово підтверджували розміщення Росією вибухонебезпечних речовин і військової техніки безпосередньо на ядерному об'єкті. МАГАТЕ, до прикладу, пропонувало Москві зробити демілітаризовану зону навколо АЕС, але Кремль від цього відмовився.

Ситуація з безпекою на ЗАЕС загострилася з просуванням української армії в ході контрнаступу на Запорізькому напрямку. На думку глави ГУР Кирила Буданова, провокація ядерної катастрофи може стати крайнім "аргументом" і кроком відчаю росіян перед деокупацією Запорізької області.

Експерти, своєю чергою, наполягають, що Україна повинна "розв'язати питання" ЗАЕС військовим шляхом. За словами британського експерта Шонна Белла, основні ядерні реактори добре захищені і "навряд чи будуть пошкоджені звичайними військовими діями".

Вас також можуть зацікавити новини: