З кожним днем в Росії стає вже тривожніше, адже "бавовна" палає не лише на окупованих нею територіях України, а у самій РФ. І якщо раніше страшно було жителям Бєлгородської області, то зараз атаки невідомих безпілотників були зафіксовані й на низці об’єктів у Москві та Підмосков’ї.

Українські військові, розвідники та спецслужби свою причетність до таких атак не підтверджують. Адже вже неодноразово доведено, що російські ракети мають здатність не долітати туди, куди їх запускали, й падати на голови самих росіян. Проте й для України на території РФ є не один цікавий об’єкт, куди варто було б дістати якимсь далекобійним БПЛА. 

Можна говорити про оптико-механічні заводи, які зазвичай є підприємствами військового призначення, а відтак - і легальною ціллю для завдання удару

Відео дня

Наприклад, оптимальними цілями для завдання ударів чи проведення диверсій на території РФ є заводи, які виробляють так звану елементну базу для російського озброєння. Йдеться про ті деталі, без яких точно неможливо скласти жоден пристрій. Зокрема, можна говорити про оптико-механічні заводи, які зазвичай є підприємствами військового призначення, а відтак - і легальною ціллю для завдання удару. 

Саме на такому заводі в місті Сергієв Посад, неподалік Москви, вибух прозвучав 9 серпня. Тоді російські пропагандистські ЗМІ запевняли, що вибух стався на складі піротехніки, який на території "Загорського оптико-механічного заводу" орендувала одна з приватних компаній. Проте сам завод займається не лише постачанням оптики для російських військових, а з 2019 року ще й бере участь у розробці стратегічного бомбардувальника-ракетоносця нового покоління "Посланник". 

Схожих заводів на території Росії декілька - доцільно говорити про п’ять-сім місць, де росіяни можуть розміщувати потужності для такого виробництва. Зокрема, вони розташовані у російських Єкатеринбурзі (Уральський оптико-механічний завод), Вологді (Вологодський оптико-механічний завод), Литкаріно Московської області (Литкарінський завод оптичного скла), Красногорську Московської області (Красногорський механічний завод ім.Звєрєва) тощо.

Завдавати локальних ударів можна й по проектним бюро, які працюють на російський оборонно-промисловий комплекс

Крім того, цілком доступною ціллю для удару з України є завод у Таганрозі, який спеціалізується на вирощуванню монокристалів для мікросхем та виробництві мікросхем. 

Виробництвом штучних сапфірів для індустрії оптоелектроніки займається й російський завод "Монокристал", філії якого розташовані у кількох містах. Зокрема, у вже доволі популярному в українському інтернет-просторі через часту "бавовну" Шебекіно Бєлгородської області. Він, зокрема, вже палав 1 червня. Заводів із таким виробництвом у Росії, приблизно, три-чотири. 

Крім того, завдавати локальних ударів можна й по проектним бюро, які працюють на російський оборонно-промисловий комплекс. Більшість із них розташовані біля Москви та Підмосков’я. Зокрема, у населених пунктах Дубна, Коломна тощо. Також цікаво, що в Дубні є цілий комплекс, який проводить ядерні дослідження. Певно, що такі об’єкти - інститути й університети за цією тематикою, теж можуть бути цікавими цілями. Таких об’єктів, приблизно, три-чотири.

Поки не відбудеться тотальної ізоляції РФ, то й глобальних проблем російський оборонпром не відчуватиме

Якщо говорити про заводи, підприємства та установи, про які сказано вище й, які можна назвати "легальними воєнними цілями" й по яких українські війська можуть завдавати ударів, таких можна нарахувати з десяток. Адже, на жаль, західні санкції майже не вплинули на виробництво у російському ОПК - усе, що не можна купити за великі гроші, можна купити за дуже великі. Тож поки у росіян будуть нафтодолари й буде працювати економіка, вони будуть закуповувати потрібну їм продукцію різними схемами - через треті країни, "сірі" схеми, у режимі наркотрафіку… Справа лише у вартості. 

Тож не дивно, що вже зафіксовані непоодинокі випадки, коли у збитих під час ударів по Україні російських ракет та безпілотників знаходили різноманітні деталі, зокрема мікросхеми та чіпи, іноземного виробництва. При цьому, йдеться навіть про країни, які приєдналися до антиросійських санкцій та заборонили експорт до РФ товарів воєнного призначення. Наприклад, у російських радарних системах, дронах, танках, наземному обладнанні, прибережних кораблях та іншій техніці знаходять американські чіпи та компоненти до них. Також раніше журналісти-розслідувачі повідомляли, що Китай в обхід санкцій експортує до Росії мільйони чіпів виробництва нідерландських компаній.

Розв’язувати це питання треба закриванням російської економіки у санкційний лепрозорій. Мова про тотальне відключення від SWIFT, тотальне припинення торговельного обігу тощо. Коли Росії не буде, за що купувати, то ніхто нічого й не продасть. 

Поки не відбудеться такої тотальної ізоляції РФ, то й глобальних проблем російський оборонпром не відчуватиме. 

Роман Світан, військовий експерт, полковник запасу ЗСУ