Черник спрогнозував можливі події на фронті / скріншот

Українські військові після отримання пакетів західної допомоги зможуть значно посилити фронт і отримають реальні можливості піти у наступ, щонайменше на південному напрямку.

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник заявив "24 каналу", що це стане можливим, якщо зійдуться в один ударний кулак чотири фактори.

Зокрема, потрібен дозвіл країн Заходу використовувати їхню зброю для ударів по російській території. На думку Черника, союзники розуміють, що ця заборона дозволяє окупантам наближатися і до їхніх кордонів безпосередньо. Для залякування наших партнерів Кремль використовує ядерний шантаж.

Відео дня

"Якби нам дозволили ракетами ATACMS завдавати ударів по скупчення військ – це було б найкорисніше саме по північному напрямку. Навпроти Сумської та Харківської областей зосереджено до 53 тисяч особового складу, в окопах і бліндажах їх можна діставати по-справжньому лише касетними боєприпасами", – додав експерт.

Він переконаний, що й ці "червоні лінії" можуть бути стерті, як це раніше було з наданням танків та літаків. Черник погодився з заявою міністра оборони США Ллойда Остіна, що найближчі тижні та місяці будуть вирішальними для України. Експерт уточнив, що вирішальність цього циклу сухої погоди – це пробитися до північного Приазов'я.

"Це була б третя блискуча операція після Харківської та Херсонської", – додав військовий.

За його словами, це можна зробити з великою кількістю ракет ATACMS, роботою великої кількості радіоелектронної боротьби, артилерії й авіації. 

"Якби всі чотири фактори склалися в один кулак, на умовний вересень ми могли б прорвати лінію Суровікіна. Але тут все залежить винятково від кількості якісної зброї", – наголосив Черник.

Він нагадав, що минулого року ЗСУ, не маючи переваги в повітрі, з використанням потужної західної техніки змогли почати наступ на південному напрямку. Якби Україна почала працювати великою кількістю боєприпасів та ракет по тилах і залізницях ворога на Півдні, виснажену російську армію можна було витіснити з цього плацдарму.

Війна в Україні - наступ ЗСУ

Керівник департаменту стратегічних ініціатив "Повернись живим" Іван Науменко вважає, що Збройні сили України мають у найближчі рік-півтора перебувати у стратегічній обороні, а наступ став би помилкою.

Водночас ISW прогнозує, що Україна, найімовірніше, стабілізує лінію фронту в найближчі місяці та зможе розпочати обмежені контрнаступальні операції наприкінці 2024 або на початку 2025 року.

Аналітики визначили ключові завдання, які ЗСУ мають реалізувати до перехоплення ініціативи та нового наступу:

  • отримати й інтегрувати до передових підрозділів американську військову допомогу;
  • стабілізувати лінію фронту;
  • захиститися від прогнозованих літніх російських наступальних операцій;
  • запобігти оперативно суттєвому просуванню РФ;
  • вирішити поточні проблеми з людськими ресурсами.

"Здатність України звільнити свою територію і провести контрнаступальні операції, залежить від низки неухвалених рішень на Заході, в Росії та Україні, а будь-які зовнішні спроби нав'язати часові рамки для українських контрнаступальних операцій, ігнорують реальну ситуацію на полі бою", - наголошують у ISW.

Вас також можуть зацікавити новини: