Росія лише раз успішно запустила ракету "Буревісник" і то її потім згубила / Министерство обороны РФ

Росія відновила випробування розхваленої крилатої ракети з ядерним двигуном під назвою «Буревісник». Запуски були зупинені минулого літа.

Але 29 січня Москва провела чергові випробування ракети, пише Business Insider з посиланням на джерела в уряді США, поінформовані про російські програми розробки озброєння. Це був перший запуск «Буревісника» цього року і 13-й загалом. Однак, як дізналося видання, воно було «не зовсім успішним». Власне, ракета досі не функціонує належним чином.

Читайте такожРосія випробувала реактор "Судного дня" - ЗМІ

Відео дня

Варто згадати, що жодна країна у світі не має на озброєнні крилатих ракет з ядерними двигунами. Хоча США «загравали» з такою ідеєю кілька десятиліть тому. Розвідка США з’ясувала, що до цього часу Росія лише один раз провела «відносно успішний» запуск своєї нової зброї. Це сталося у листопаді 2017 року. Але після випробування російським військовим довелося відправити кораблі на пошуки ракети. Тому що ракета десь загубилася у морі.

Минулого березня президент Росії Володимир Путін хвалив ракету і називав її «непереможною». Він говорив, що у нової російської зброї «необмежений радіус дії й непередбачувана траєкторія польоту, що дозволяє їй уникнути перехоплення».

Останнє випробування «Буревісника» відбулося на тлі публікації в США «Перегляну протиракетної оборони».

Читайте такожThe Times: Ядерні кошмари 80-х років повернулися

В цьому документі адміністрації Дональда Трампа перелічені досягнення американських стратегічних суперників: Китаю і Росії, - в розробці нової зброї. В МЗС РФ заявили, що поведінка Америки «неминуче почне гонку озброєнь». І це погано позначиться на міжнародній безпеці й стабільності.

Однак, видання зауважує, що ця гонка, швидше за все, уже почалася після того, як США і Росія вийшли з Договору про ліквідацію ракет малої й середньої дальності, який Вашингтон і Кремль підписали ще в часи Холодної війни.