Ефективність протиракетних маневрів залежить від літака, його маневреності та дозволеного перевантаження / фото vitalykuzmin.net

Протиракетні маневри є одним з азів підготовки пілотів тактичної авіації. При цьому такі маневри можуть відрізнятися від того, яку саме ракету випущено, з ПЗРК чи далекобійну з Patriot або С-400, з якого курсу та дальності, який режим та параметра польоту літака, система наведення ракети тощо.

Аналітики Defence Express розповіли про дії під час пуску з Patriot зенітною ракетою PAC-2/GEM+, який здійснює пуск по висотній цілі на дальності близькій до максимальної, що визначена в межах 150-160 км та no-escape zone близько 110 км. Система наведення у цієї ракети - радіокомандна на маршовій ділянці, а на термінальній - з уточненням координат цілі через напівактивну головку ракети.

За такої системи наведення перед стартом ракети бортова апаратура літака зафіксує спочатку роботу по ньому РЛС Patriot, а потім перехід радара з режиму відстежування у стрілецький режим, після чого стартує відлік у секундах. У цьому разі пілот здійснює протизенітний маневр - перебуваючи на висоті та крейсерській швидкості, пірнає вниз із відходом на максимальній швидкості та розривом дистанції на форсажних режимах.

Відео дня

У цьому випадку є лічені секунди і багато що залежить від літака, а саме його маневреності та дозволеного перевантаження.

Для винищувача Су-35 воно становить орієнтовно 9G, а ось для фронтового бомбардувальника Су-34 - уже 7G. Су-34 важчий за Су-35 приблизно на 4 тонни і має меншу тяговоозброєність. Також перед виконанням маневру Су-34 ще має скинути бомби з УМПК, які обмежують можливість маневру. Таким чином, шансів у Су-34 вийти з-під удару значно менше, ніж у Су-35.

Винищення російської авіації на фронті - останні новини

2 березня ЗСУ збили один Су-34. Командувач ВПС України Микола Олещук пізніше того ж дня повідомив, що українські сили збили ще один Су-34.

За даними українських військових, з 17 лютого і дотепер збито 15 російських літаків.

Аналітики Інституту вивчення війни заявили, що російські окупанти для досягнення тактичних переваг на Авдіївському напрямку готові ризикувати подальшими втратами своїх літаків.

Вас також можуть зацікавити новини: