Британія підтримує Україні з початку війни / фото ua.depositphotos.com

Велика Британія може відмовитися передавати Україні ракети Storm Shadow, які вражають цілі на відстані до 300 км, оскільки їхня адаптація під нові літаки займе багато часу.

"Я думаю, британці не будуть передавати нам ракети Storm Shadow. Якщо аналізувати відомий досвід застосування цієї ракети у реальних боях - це не те що нам потрібно, щоб завдати росіянам значної поразки. Storm Shadow показала себе гарно в експедиційних місіях у боротьбі проти ІДІЛ чи режиму Асада, але це дозвукова ракета, яку збивають на рівні російських Х-101", - пояснив в ефірі "Еспресо" експерт Defense Express Іван Киричевський.

На думку Киричевського, навряд чи самі британці, покладаючись на ефективність, будуть нам їх давати. Скоріш за все, вони передадуть нам турецькі ракети.

Відео дня

"Якщо опиратися на формулювання, що ракета схожа за характеристиками на ATACMS - то це буде турецька балістична ракета KHAN з дальністю стрільби до 300 км, там навіть плече потужніше, ніж на ATACMS. А пускові під ці ракети уже нас вже - це офіційна інформація від 49-ої артбригади, що турецькі реактивні системи у нас є", - зазначив експерт.

Він додав, що Storm Shadow, можливо, британці передадуть ЗСУ пізніше.

"Адаптація такої ракети під новий літак - це дуже довго, Eurofighter Typhoon довелось переробляти під них 6 років. А нам ці ракети потрібні на вчора. А балістичні ракети KHAN - це те, що можна дати з варіантом на вчора", - підсумував Киричевський.

Далекобійні ракети для України

Україна ледь не з перших днів війни просить у союзників зброю дальнього радіуса дії, оскільки вона може кардинально змінити хід бойових дій

Наразі США відмовляються надавати такі ракети. Однією з причин є дефіцит цих ракет у самій американській армії. 

Раніше стало відомо, що Британія збирається відправити Україні далекобійні ракети. На думку експертів, це може бути Storm Shadow з дальністю 300 км. 

ЗМІ ж писали, що група європейських країн на чолі з Британією, шукає компанії, які можуть забезпечити поставку Україні ракет дальністю до 300 км.

Вас також можуть зацікавити новини: