Росіяни застосовують саморобні дерев'ян дрони / колаж УНІАН, фото t.me/ngu_war_for_peace

Дрони "невизначеного типу", які росіяни виготовляють з фанери та двигунів з AliExpress, можуть становити реальну проблему для української системи ППО. Про це пише видання Defense Express, що спеціалізується на збройовій тематиці.

Зазначається, що це вже далеко не перше використання ворогом таких "літаючих етажерок". Росіяни запускають їх з травня поточного року. Одним з очевидних завдань таких дронів є проведення повітряної розвідки, про що свідчить наявність на борту звичайних "цивільних" фотоапаратів. 

Другим ймовірним завданням цих безпілотників є "спам", тобто перевантаження та виснаження української ППО. Як зазначає Defense Express, насправді такі дрони є досить дешевим та ефективним рішенням для виконання цілого роду простих задач, наприклад, візуальної фіксації українських засобів ППО на маршруті польоту.

Відео дня

"Цікаво, що на одному із "приземлених" дронів цього типу знайшли кутовий відбивач, і це могло свідчити про те, що росіяни навмисне будують ці безпілотники так, щоб вони були помітні для РЛС і відповідно провокувати активність засобів нашої протиповітряної оборони", – пише видання.

Фахівці припускають, що для зв’язку з оператором на ці дрони можуть встановлювати модеми супутникового зв’язку "Иридиум".

Російський саморобний дрон, збитий в травні цього року / t.me/ngu_war_for_peace

Російські саморобні дрони

Як писав УНІАН, у ранковому звіті Повітряних Сил України було повідомлено, що в ніч на 22 жовтня російські загарбники запустили по території України з-поміж іншого "два БпЛА невизначеного типу".

Трохи пізніше речник Повітряних Сил Юрій Ігнат пояснив в ефірі телемарафону, що йдеться про безпілотник "кустарного" виробництва, що відрізняється примітивністю конструкції (буквально роблять "з палок"), але при цьому може нести кілька кілограмів вибухівки і виступати в ролі камікадзе. Окремо речник зазначив, що на такі дрони встановлюють цивільні міні-двигуни, придбані "на AliExpress". 

Вас також можуть зацікавити новини: