Які переваги надають F-16 і за скільки їх опанують: відповідь бойового пілота Karaya / US Air Force

Україна тривалий час веде перемовини з партнерами щодо постачання країні винищувачів F-16. Український льотчик Вадим "Karaya" Ворошилов в інтерв’ю для каналу "Лачен" розповів, які переваги надасть українській авіації цей літак і як швидко його можна опанувати.

На переконання льотчика, наразі найкращий західний літак для України – американський легкий винищувач F-16.

"Я вважаю, краще ніж F-16 на даний момент нам не потрібно. Це наймасовіший літак, якщо не помиляюсь, приблизно 4000 літаків було за весь час побудовано. Величезна кількість фірм займається їх обслуговуванням та модернізацією, коли ми їх отримаємо, не буде нам проблематично їх обслуговувати", – каже він. 

Відео дня

Він впевнений, що завдяки цим винищувачам українські сили зможуть ефективно добити ворога. 

"Найголовніше – ракета класу повітря-повітря AIM 120. Якщо розглядати модифікацію D, вона летить на відстань 180 кілометрів. Ці літаки нам дають, по перше, те, що ми не входимо в зону ураження ворожого ПВО. … Друге – ми зможемо повністю подавити дії ударної авіації (це наприклад там ті Су-25, вертольоти Су-34, хоча в них там їх вже досить мало залишилось). Я все одно впевнений, що завдяки цим винищувачам ми їх доб'ємо повністю. Ера – як працює ворог – чугунних бомб, що вони скидаються кудись, вона закінчена. Зараз лише в пріоритеті ефективність керованого озброєння. Коли, наприклад, у мене на F-16 Hellfire (американська ракета типу "повітря-земля" – УНІАН) висять… В принципі один літак може знищити роту танків. Я вважаю, це результат, і цього ми маємо прагнути", – пояснює Karaya. 

Герой України переконаний, що будь-який підготовлений українській пілот може опанувати західні літаки за 3 місяця. Найголовніше – розібратися в роботі з арматурою кабіни для бойового застосування, яка відрізняється в радянських і західних зразках.

"Кожен пілот, який підготовлений до ведення бойових дій вдень, вночі на нашій авіаційній техніці зможе опанувати [західний літак за 3 місяці], це моя суб'єктивна думка. Найголовніше – у нас неймовірна мотивація. В принципі аеродинаміка повітряних суден однакова для всіх. Неважливо, буде це цивільний літак, буде це сучасніший винищувач або там якісь старий радянський винищувач. Всі вони літають однаково. Найголовніше – це саме от момент роботи з арматурою кабіни для бойового застосування", – каже він.

F-16 для України - останні новини

21 квітня на військово-повітряній базі "Рамштайн" в Німеччині відбудеться 11-те засідання Контактної групи з оборони України. Україна очікує гарних новин щодо постачання партнерами сучасної авіації на цьому засіданні "Рамштайну"

Київ розраховує отримати винищувачі F-15 та F-16, які мають на озброєнні країни-члени НАТО. Минулого місяця стало відомо, що українські льотчики почали проходити тестування на американській військовій базі – в США визначають рівень знань та умінь наших пілотів, аби зрозуміти, скільки часу може зайняти їхнє потенційне навчання на цих літака. Днями сповіщали, що двоє українських пілотів успішно пройшли це тестування.

Вас також можуть зацікавити новини: