Гаубицю від Естонії оцінили військові / скріншот

Маленька Естонія віддала Збройним силам України весь власний арсенал гаубиць FH70, до останньої гармати. Кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко побував на фронті й побачив, як вони працюють.

FH70 - гібрид самохідної артилерійської установки та звичайної гаубиці. Він отримав особливу класифікацію - саморухома гаубиця. 

"Це - реальна бойова позиція, українські артилеристи на наших очах завдають ударів по ворогу. Свого часу гаубиця була створена для того, щоб вигравати контрабатарейну боротьбу в радянських гармат", - пояснюють журналісти.

Лоток автоматично "заганяє" снаряд у ствол, тож темп стрільби у західних гаубиць вищий, ніж у гаубиць окупантів. А щоб її спритно розгортати, конструктори поставили сюди двигун - майже дволітровий, 1,7, дизель, 70 кінських сил.

Гармату не треба затягувати на самісіньку позицію або заштовхувати вручну. Все швидко: знайшов укриття, завів мотор, підрулив джойстиком й заїхав до лісосмуги.

За словами військових, до цієї гаубиці підходять снаряди чотирьох країн. Вона може вразити ціль на відстані до 30 км, залежно від типу снарядів. 

Характеристики FH70

  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 39 калібрів
  • Маса: 9600 кг
  • Розрахунок: 8 осіб
  • Дальність стрільби: 24,7 км (до 30 км – активно-реактивним)

Вас також можуть зацікавити новини: