ATACMS застосовуються РСЗВ M142 HIMARS і M270 / фото US Army

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко пояснив, чому Україні так потрібні американські ракети дальньої дії ATACMS.

"Перш за все, ATACMS на зберіганні у США більше ніж Storm Shadow і Scalp EG у Великобританії і Франції разом узятих, причому в рази. Але, найголовніше це те, що дана ракета дозволяє нам значно розширити спектр локацій пусків і підвищити раптовість нанесення ударів", - написав він.

Коваленко стверджує, що завдяки тому, що ATACMS застосовуються РСЗВ M142 HIMARS і M270, не буде постійної прив'язки до локації розміщення і можливості відстежити напрямок загрози. Уздовж всієї лінії бойового зіткнення знаходяться десятки M142 і M270, які в будь-який момент зможуть застосувати ATACMS.

Відео дня

"Україна зможе значно урізноманітнити географію застосування далекобійних ракет і значно підвищити можливості щодо успішного просування СОУ і звільнення окупованих територій. Комбінуючи ATACMS з іншими ракетами ми доб'ємося максимального ККД", - розповів експерт.

На його думку, відсутність ATACMS - це обмеження української армії в операціях зі створення умов для успішного наступу і наполеглива відмова від передачі цих ракет це більше саботаж таких операцій, ніж будь-що інше.

ATACMS для України - деталі

Джо Байден таки пообіцяв Володимиру Зеленському надати невелику партію далекобійних ракет ATACMS. Про це з посиланням на трьох співрозмовників повідомляє NBC News. Коли про це буде оголошено, і коли надійдуть ракети - поки невідомо. Втім, Washington Post повідомляє про високу ймовірність, що вони будуть з касетною бойовою частиною - адже цієї модифікації Штати мають більше.

Вас також можуть зацікавити новини: