Винищувачі F-16 - не єдине, що Україна може отримати від партнерів, каже експерт / фото US Air Force

Українські пілоти готуються навчатися на американських винищувачах F-16, та ці літаки застарілі – їм 20-30 років. Проте коли доходить до обговорення того, що може отримати Україна, країни-партнери називають не лише їх.

Як зауважив авіаційний експерт Валерій Романенко у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ, першим етапом перспективного плану розвитку української бойової авіації, на його думку, має бути надання нашій країні удосконалених моделей винищувачів F-16.

"Зараз у Сполучених Штатах побудований новий завод, який тільки-но почав випускати F-16 Block 70/72 (Viper). Ці літаки вже мають активні фазовані решітки, нові радари, далекобійні ракети. Я думаю, що перша позиція перспективного плану – це удосконалені F-16", – пояснив Романенко.

Водночас, за його словами, партнери України озвучуюють уже й інші пропозиції. На думку експерта, усі хочуть випробувати власні літаки в умовах бойових дій. 

"Австралія вже запропонувала F-18. Швеція запропонувала ознайомлювальне навчання на Gripen. І у Німеччині міністр оборони вже щось говорив про Eurofighter. Тобто у "сафарі" на російські винищувачі хочуть взяти участь усі. Навіть ті, хто раніше ніколи не воював на своїх типах літаків", – резюмував Романенко.

Авіація для України: останні новини

Видання Bloomberg пише, що Україна отримає від партнерів старі винищувачі F-16. Їхнє обслуговування може коштувати сотні мільйонів доларів на рік. 

Водночас Данія готова підтримати передачу Україні винищувачів F-16, але для цього має бути виконана умова. Це може статися лише за підтримки США як країни-виробника цих літаків.

Крім того, Швеція схвалила навчання пілотів ЗСУ на винищувачах JAS 39 Gripen. Зазначається, що про ознайомчу підготовку пілотів та відповідного персоналу просили в ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: