Експерт пояснив важливість створення українських морських дронів Magura V5 / скріншот

Військовий експерт Владислав Селезньов оцінив важливість створення українських морських дронів Magura V5 для війни з російським агресором. Потужна армія дронів-камікадзе дозволить заблокувати кораблі РФ в бухтах і посилювати тиск на незаконно побудований Кримський міст.

"Вкрай важливо нам створювати свій флот морських дронів-камікадзе. І про це, до речі, говорить наш віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Очевидно, що Україна, створивши потужну армію дронів-камікадзе, зможе фактично закупорити кораблі Чорноморського флоту Російської Федерації в тих бухтах, де вони знаходяться. І не просто так буквально сьогодні з'явилася інформація про те, що вздовж Керченського мосту росіяни розгортають бонові загородження – такі ж, як на вході в Севастопольські бухти. Адже вони вкрай-вкрай болісно сприймають інформацію про те, що Україна отримала ті самі бойові можливості у вигляді морських дронів-камікадзе", – зазначив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Крім того, за словами Селезньова, нам є над чим працювати в частині посилення тиску на ворожі лінії комунікацій, в тому числі на Кримський міст.

"Адже очевидно, що чим швидше ми знищимо цю споруду як інфраструктурну складову проекту із забезпечення російських військ у тимчасово окупованому Криму і відповідно в Херсонській та Запорізькій областях, росіяни втратять ту саму ресурсну базу. Вони втратять можливість оперативно отримувати все те, що їм необхідно для протидії українській армії, яка знаходиться в стані контрнаступу", – додав він.

Експерт погодився, що той факт, що дрон є повністю українською розробкою, дозволить українському командуванню вирішувати, як і де його використовувати. Обмежень, які додаються до поставок західного озброєння, в цьому випадку немає.

"Безумовно, тут позиція нашого головнокомандувача генерала Валерія Залужного абсолютно чітка і недвозначна: ми маємо право завдавати ударів по території противника, по його об'єктах. Адже не ми почали цю війну, не ми прийшли на чужу територію. Саме до нас ворог прийшов зі зброєю в руках, щоб вбивати, грабувати, ґвалтувати. Тому всі російські об'єкти є законними цілями, і ми будемо використовувати весь той інструментарій, який нам доступний, для того щоб цю місію виконати", – резюмував Владислав Селезньов.

Морські дрони Magura V5

26 липня 2023 року на виставці в Стамбулі була представлена модель нового українського морського дрона Magura V5. Цей багатоцільовий безпілотник розробила компанія "СпецТехноЕкспорт". Дрон Magura V5 може виконувати широкий спектр завдань, серед яких розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи і бойові місії.

Кількома днями пізніше телеканал CNN вперше показав український морський дрон-камікадзе Magura V5. Журналіст зазначає, що цей дрон може нести до 300 кг вибухівки на дистанцію до 800 км.

Вас також можуть зацікавити новини: